Tvättställ I Udda Material

Tvättstället är en av hemmets viktigaste detaljer! I den här artikeln kikar vi på tvättställ i andra spännande material än du är van vid!


Att sköta vår hygien har troligtvis varit en av de mest bidragande orsakerna till att vi är här idag och att du kan sitta framför en skärm var som helst i världen och läsa just detta. Det har bland annat hjälpt till att hålla civilisationshotande sjukdomar borta. Men för att vara en så viktig del av våra liv är det ganska anmärkningsvärt att det finns så lite variation i utbudet!

Eller?

Idag ska vi ta reda på om det verkligen stämmer. Är det verkligen bara porslin som gäller för handtvätt? Eller finns det rent av andra material på marknaden som kan göra samma jobb?

Porslins- och keramiktvättställ

Först och främst måste vi försöka förstå varför porslinstvättställen blivit så vanliga och trängt undan andra material.

Porslin är väldigt lätt att tillverka och metoden har använts av våra förfäder i tusentals år. Ett material och metod som vi har förfinat till perfektion vid det här laget. Porslin är vanlig keramik som glaserats och bränts för att få en tät, glansig yta. Ytan gör så att smuts, vatten och annat inte tränger in i materialet och skapar problem.

Ett porslinstvättställ är både trevligt att se på och väldigt lätt att hålla rent. Det är väldigt viktigt för t.ex. sjukhus där det räcker med att dra över ytan med lite sprit och så har man en steril yta.

Betong

Ett annat material som blivit populärt på sistone på grund av det industriella och råa intrycket är betong. Precis som oglaserat porslin är betong väldigt poröst, något man kan lösa genom att använda impregnering.

Ett betongtvättställ kan verkligen lyfta ett helt badrum och ge det en både naturlig, rå och industriell stil. I kombination med andra material och färger som svarta detaljer, omålad koppar eller mässing blir det speciellt snyggt!

Eftersom betong är poröst och alla vill inte, eller tänker inte på att impregnera det så kan man få stora mörka fläckar i det när man har igång vattnet. Det beror på att vattnet tränger in i porerna och stannar kvar där tills det avdunstar. På samma sätt kan man lätt få kalkavlagringar och märken från tandkräm och tvål. Dessa är svåra att få bort i efterhand om man inte täpper till porerna.

Tvättställ i betong
Tvättställ i betong ger direkt en mer rå och avskalad känsla som passar perfekt tillsammans med bland annat industriell stil!

Välj betong om du vill ha ett rått, industriellt intryck i ditt badrum, men glöm inte skydda det!

Trätvättställ

Trä är inte det första man tänker på när man tänker tvättställ, men det finns faktiskt framgångsrika exempel på trätvättställ!

Fördelarna med trätvättställ är att de är oerhört snygga och får verkligen in naturen i badrummet på ett sätt som inga andra material kan. De är också relativt lätta att forma.

Nackdelarna med trä är att eftersom det är ett levande material så får man verkligen ta hand om det. Bäst är troligtvis att lacka ytan så man skapar en barriär mellan vattnet och själva träet. Det går dock säkert att hålla ett trätvättställ snyggt länge genom att olja in det då och då.

Tvättställ i trä kan vara otroligt vackra, men kräver mer omvårdnad än vissa andra material.

Det är dock värt att tänka på att trä både expanderar och krymper efter behag och det kan lätt börja läcka i t.ex. bottenventilen.

Stentvättställ

Precis som trätvättställ så är stentvättställ känsliga för olika kemikalier, kalk, tvål och tandkrämsavlagringar. Sten är ett levande material och kräver även det särskild omvårdnad, men kan, precis som andra material impregneras med speciell stenimpregnering.

Utseendemässigt är det nog få material som kan få ett badrum att lyfta på samma sätt som ett vackert utformat stentvättställ. Oavsett man väljer en polerad yta eller en mer rustik så kommer ditt stentvättställ verkligen stå ut i mängden.

Tvättställ i svart granit
Tänk dig ett tvättställ i svart granit som ser ut som att det plockats upp från marken och gröpts ur för baljan!

Plåt, rostfritt och koppar

Plåt och rostfritt stål är oftast associerade med köksvaskar och badkar, men finns även som tvättställ. De är väldigt lätta att hålla rent och håller för i princip vad som helst. Perfekt för tonårsbadrummet!

Det finns många fördelar med dessa material, bland annat att det går att forma dem i stort sett precis som man vill. De görs även väldigt tunna vilket bidrar till en mer minimalistisk design, om det är vad man eftersträvar. Koppar är även naturligt antibakteriellt och lämpar sig därmed väldigt väl för tvättställ!

Klassiskt tvättställ i koppar

Vad gäller stil så gör sig de råa ytorna väldigt bra tillsammans med många stilar men är kanske mest associerade med klassisk, industriell- och minimalistisk stil.

Komposit

Det finns hur många olika typer av syntetiska och konstgjorda material som helst, men jag har valt att klumpa ihop dem alla under komposit. Här hittar vi tvättställ i plast, gjutmarmor, pressade stenblandningar och andra typer av blandningar.

Fördelar med komposit är att de är betydligt mer massproduktionsvänliga och man får därmed betydligt mindre variation i tillverkningen. Det gör att du slipper små bubblor och ojämnheter som man annars hittar en del av i bl.a. porslinstvättställen.

Eftersom de gjuts i formar och inte spricker lätt är det många tillverkare som nu finner möjligheten att gjuta bredare och bredare bänkskivor i ett stycke med nedsänkta tvättställ, helt utan sömmar och skarvar!

Några nackdelar med komposit är att ytan är något mer porös än porslins- och metallytor, vilket innebär att de lättare missfärgas och är något svårare att hålla rena.

Vilken är din favorittyp av tvättställ? Personligen är jag väldigt svag för sten- och trätvättställen men jag fasar inför städningen så om jag ska vara realistisk ligger nog koppar eller porslin närmare!


Glöm inte prenumerera så du inte missar framtida artiklar! Vi finns även på Instagram! Tack för din tid!

/Gustav

Nyhetsbrevet
Glöm inte att prenumerera så skickar vi alla artiklar direkt till din brevlåda!


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Passa på att prenumerera
Så missar du inga framtida artiklar!