Takduschar

Takduschar är vårt sätt att försöka återskapa känslan av att få in mer natur i hemmet. Från det ljumma sommarregn till vattenfall i djungeln!


Varför har vi människor ett sådant ambivalent band med vatten som faller ovanifrån? Om vi befinner oss ute en varm sommardag och det börjar regna rusar vi till närmsta skydd från de ljumma dropparna. Några timmar senare står vi under takduschar i svalkande duschar från den gassande solen.

Hur vi beter oss under från ovan fallande vatten beror helt på omständigheterna. Har man klätt upp sig och dukat fram midsommarbordet ute i trädgården och regnet börjar falla kan det sänka humöret ordentligt och förstöra en dag på kort tid. På samma sätt har en varm dusch vid rätt tidpunkt förmågan att rejuvenera oss och ge oss både humör och energi tillbaka. En kalldusch för att kickstarta dagen kan vara precis det man behöver för att orka tackla dagens bestyr.

Vatten har en närmast magisk effekt på oss människor. Det är en kod som som dagens alla producenter av duschar och takduschar försöker knäcka!

En bra takdusch kan ge känslan av att stå under ett ljummet vattenfall mitt inne i regnskogen! Bild av Midjourney

Vad är en takdusch?

En takdusch består oftast av tre delar:

 • Blandare: En dusch- eller badkarsblandare som fästs på väggen.
 • Handdusch med slang: En enkel handdusch med slang som ansluts till blandaren eller omkastaren.
 • Takdusch med duschstång: Takduschen varierar i storlek och funktion beroende på modell och sitter fast i duschstången som skickar vattnet från blandare till taksilen.

De flesta takduschar säljs som kompletta set, dvs. att man får alla tre delarna i ett och samma paket. Det innebär att man vet att de passar bra ihop och att man minimerar risken för tråkiga överraskningar.

Vissa takduschar säljs även utan blandare, då får man vara lite mer uppmärksam. En del ska monteras på en duschblandare med utloppspipen uppåt medan andra monteras på blandare som har separata utlopp för hand- och takdusch. Hör med säljaren eller hantverkaren vad som passar i just din situation!

Skillnader takduschar vs. duschset

Takduschset köpes som sagt ofta som kompletta paket, vilket även ställer högre krav på att monteringen görs rätt. Saker som fästen för duschstången är sällan justerbara, vilket innebär att det är extra viktigt att mäta rätt från början. Man vill inte ha fler hål i duschväggen än nöden kräver!

Den största skillnaden fördelen med takdusch är dock att den sköter sig helt själv. Det är bara ställa sig under den och njuta av en lagom varm och skön dusch innan man ger sig ut i vardagen. Ett vanligt duschset, däremot har ingen takdusch utan bara en stång som man kan fästa handduschen i. Det går dock att använda handduschen ”som en takdusch” också om man ställer in den rätt på duschstången.

Material

När det gäller material i takduscharna är det ganska standard på de flesta. Förkromade kopparrör tillsammans med mycket plast i själva taksilen och handduschen. En del märken använder metall istället för plast i sina taksilar och handduschar istället.

Svart är också en färg vi ständigt återkommer till här på Badrumsbladet. Den är väldigt snygg, men kräver också väldigt mycket underhåll och kan även slitas snabbare. Eftersom de flesta tillverkare använder ungefär samma metoder för att färga takduscharna svarta skiljer det inte jättemycket på ytbehandlingens kvalitet. En del lite finare modeller görs i andra material med andra ytbehandlingar och färger. Vissa görs t.ex. helt i rostfritt stål som inte lär ha några problem att hålla en renoveringscykel på 15-20 år!

Vilket material man väljer beror väldigt mycket på personliga preferenser, plånbok och vad man är ute efter. Är man ute efter något ganska basic till bra pris gör man nog rätt i att välja en vanlig kromad modell från ett märke man känner igen. Normalt får man samma kvalitet oavsett prislapp om de kommer från samma märke. Dessa kan ligga på ca 4.000kr och uppåt beroende på var man handlar och från vilket märke.

Takduschar för inbyggnad

När man börjar prata om att bygga in saker i väggarna, oavsett det är små infällda hyllor, toaletter eller duschar så bör man vara försiktig. Prata med din hantverkare om vad som är rimligt och görbart och framförallt hur mycket det kostar. Många takduschar för inbyggnad är inte tillverkade med svenska byggregler i åtanke. Det kan i värsta fall innebära att det nyrenoverade badrummet inte täcks av försäkringen.

Med det sagt är takduschar för inbyggnad fantastiskt snygga! En stor fördel med dem är också att de kan fällas in i taket. Du som har ett stort fint badrum kan därmed få en dusch som kommer ut en bra bit från väggarna. En mer äkta vattenfallskänsla!

Installation

Det är kanske inte helt uppenbart när man pratar med folk, men att installera en takdusch är ofta väldigt okomplicerat. Som vi nämnt tidigare finns det inga laga som styr vem som får göra vad i badrummet. Försäkringsbolag vi varit i kontakt med konstaterar att ”det ska vara fackmannamässigt utfört”. Så, om du väljer att installera din takdusch själv se till att läsa manualen först! Och glöm inte silikon på alla ställen där du bryter tätskiktet.

En vanlig installation ser ut ungefär såhär:

 1. Stäng av vattnet!
 2. Skruva loss slangen från blandaren eller omkastaren.
 3. Skruva loss duschstången från väggfästet.
 4. Skruva av duschstången från blandaren
 5. Montera av den gamla blandaren och montera på den nya blandaren. Dra även en plastpåse eller liknande över den så den inte blir smutsig eller får in skräp i rören.
 6. Mät ut var det nya väggfästet ska sitta (förhoppningsvis på samma ställe som det gamla). Förborra hål (kakelborr om kakel) och fyll med silikon. I med plugg + mer silikon. Skruva fast det nya väggfästet. Vissa väggfästen kan limmas istället för att slippa nya skruvhål.
 7. Montera duschstången och taksilen.
 8. Montera duschslangen och handduschen.
 9. Färdig!

Det är inte speciellt komplicerat, men känner du dig minsta osäker kan det vara bättre att kontakta en hantverkare.

Funktioner och teknologi

Dagens takduschset kan inte bara spruta vatten – de kan göra en hel del andra saker också! De kan spara vatten så du kan känna dig lite extra godhjärtad när du står där i duschen. De kan även massera ömma huvuden och kroppar. Och en del kan även underhålla dig med bild, ljud och ljus medan du står där och duschar!

Takduschar och underhållning i en scen från V for Vendetta där nyhetsankaret står och duschar omgiven av tv-apparater.
Vissa vill omge sig av underhållning även i duschen. Akta bara så du inte missar eventuella besökare! Scen från filmen V for Vendetta

De flesta av dessa funktioner är dock lite överkurs för det vanliga takduschsetet. Vi återkommer till dem när det är dags att prata om värstingmodellerna lite mer ingående!

Underhåll av takduschar

Det är viktigt att underhålla sin dusch och takdusch så de håller längre. Kalkrikt vatten tenderar att sätta igen de små hålen där vattnet tar sig ut och kan få strålarna att stå åt olika håll och bli skarpa. Där gäller det att vara framme med avkalkningsmedel om det börjar märkas skillnad i trycket. Samma sak gäller såklart för slangen och handduschen.

Utvändigt på takduschen kan man använda samma typ av medel som man använder på duschdörrar av glas. Många såna medel har även en ytbehandling som motverkar att kalk och smuts byggs upp för snabbt igen.

Reservdelar till takduschar

Precis som med alla andra typer av blandare och vvs-utrustning så kan man byta delar som går sönder i takduschar. Handdusch och slang har standardmått i kopplingarna och kan därför bytas till precis vilken annan slang och handdusch som helst. Taksilen är även den standard och kan bytas ut till valfri taksil om den skulle slitas ut. Blandaren däremot behöver delar som passar i just precis den blandaren. Guiden för att hitta reservdelar till wc-stolar kan vara till hjälp även om det är takduschar som är aktuellt!

Sammanfattningsvis

Takdusch är ett perfekt sätt att piffa till sitt badrum. Det är dock en del saker att tänka på innan man ger sig ut för att inhandla en ny takdusch. Bortsett från stil, design och material så behöver man veta vilken typ av blandare man behöver, eller om man behöver ersätta skruvhål eller borra nya. Ha även i åtanke att beroende på vilken färg eller material man väljer kan underhållet se ganska olikt ut!

Innan du köper takduschar

 • Kolla cc-mått på befintlig blandare
 • Behövs nytt blandarfäste?
 • Mät mellan blandare och skruvhålen till befintligt väggfäste
 • Vill du ha olika typer av strålar på handduschen eller takduschen?
 • Specifika färger för att matcha detaljer i badrummet?
 • Svart är snyggt men kräver mer underhåll vs. Krom, som är mer standard men kräver mindre underhåll
 • Om du har badkar kan du normalt inte köpa vilket takduschset som helst, hör med personalen vilka som passar
Nyhetsbrevet
Glöm inte att prenumerera så skickar vi alla artiklar direkt till din brevlåda!


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Passa på att prenumerera
Så missar du inga framtida artiklar!