Smarta Duschhörnor – Nästa stora trend inom badrum?

Den ständiga utveklingen i badrumsvärlden har nu skapat en värld där smarta duschhörnor kan frostas och bli genomskinligt på ett ögonblick!


Som mycket annat tekniskt och nytänkande som japanerna hittar på så var japanerna tidiga även här. Det var dock inte med smarta duschhörnor utan offentliga toaletter den här gången.

Under hösten 2020 dök det plötsligt upp nya offentliga toaletter på flera ställen i Tokyo, bland annat vid Yoyogi park. Det var arkitekten Shigeru Ban som fick fria händer i att designa två av de nya offentliga toaletterna. Han valde det vågade alternativet genomskinliga glas som väggar. När man ska uträtta sina behov går man in och vrider om låset för att ändra glaset till frostat så det varken går att se in eller ut.

Detta bevisade för omvärlden att glas som kan frostas på begäran har många intressanta användningsområden. Förutom offentliga toaletter kan man även använda dem i kontorslokaler, i uterum eller i duschen.

Tona glaset på begäran!

Etiketten ”smart” stämplas på lite vad som helst nuförtiden om det bara går att koppla upp produkten mot internet. I detta fallet går det alldeles utmärkt att använda glasen med endast en strömbrytare på väggen. Extra bra för de som är lite skeptiska till att koppla upp hemmet. För de lite mer hugade finns det många varianter med uppkopplingsmöjligheter!

En typ av smart glas fungerar genom att en elektrisk stöt sänds in i ämnena som sitter mellan två glasskivor. Den elektriska stöten ”laddar upp” ämnet som förändras från ett transparent tillstånd till ett frostat. Lite som ett batteri som laddas upp och sedan håller sig laddat en längre tid. På motsvarande sätt fungerar glasen, vilket innebär att de teoretiskt kan tappa laddningen efter en tid och frostningen avtar. Det löser man dock lätt genom att stänga av, och sätta på den igen för att ”ladda upp”.

smarta duschhörnor kan frostas på begäran och ge extra avskildhet åt den som duschar
Glas som kan tonas på begäran kan få badrummet att se större ut, samtidigt som det låter oss få mer privatliv.

Smarta duschhörnor i badrummet

Att sätta in elektriska apparater och inredning i badrummet kommer med en del krav i form av IP-klassning. Eftersom duschhörnorna ska stå i våtrumszon 1 så gäller det i högsta grad även dessa.

I duschen är dock troligtvis den plats där smarta glas kan göra mest nytta. Speciellt i större badrum där familjemedlemmar går in och ut kan de bidra till lite mer avskildhet. Precis som i de offentliga toaletterna i Tokyo så kan man se genom glaset om det inte är någon som är där inne. Det kan även vara en idé för de som har stora fönster ut mot grannen i duschen. Bara att tona rutorna vid behov så ingen kan tjuvkika!

Se filmen från Tokyos offentliga toaletter med genomskinligt glas. Hade du vågat uträtta dina behov i en sådan toalett? Toaletterna är designade av Shigeru Ban under projektet Tokyo Toilet.

Framtiden för smarta duschhörnor

För tillfället är tekniken fortfarande ganska dyr och kanske inte riktigt rimlig för de flesta konsumenter. Som med allt annat så kommer det sannolikt ändras med tiden och allt fler kommer ha möjlighet att installera smarta duschhörnor i sina badrum.

I takt med att stil och design i badrum kommer fortsätta utvecklas mot det större och med mer fokus på spa-liknande upplevelser kommer också behovet av avskildhet öka. Det säger sig självt, om vi börjar spendera mer tid i badrummet kommer behovet av att kunna komma och gå även när det är upptaget bli större. Då krävs det nästan att vi kan dela av badrummet utan att för den delen förstöra helhetsintryck. Det är viktigt, både ur hygienisk synpunkt, men också rent estetiskt att ha öppna ytor i badrummet.

Personligen tror jag även att smarta glas kan underlätta valet av duschhörna för många. Jag pratar idag med en hel del människor där ena hälften vill ha klarglas och andra hälften vill ha frostat. Nu finns snart möjligheten att göra båda parterna nöjda med sitt köp av duschhörna!


I förra artikeln pratade vi om att även takduschar i vissa fall utrustas med smarta funktioner.

[noptin-form id=137]


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Passa på att prenumerera
Så missar du inga framtida artiklar!