Små badrumsmöbler: Fallgropar & Fördelar

När du väljer små badrumsmöbler är kvalitet avgörande. Undvik vanliga fallgropar och lär dig varför investering i högkvalitativa möbler lönar sig på lång sikt.


Små badrumsmöbler är ofta en möbeltyp som förbises av många producenter, men är inte mindre viktig för det! Vi är många som har små badrum där man inte riktigt får plats med de där stora fina möblerna med mycket förvaring och avställningsytor. Då får man istället vända blickarna mot den ofta ganska magra avdelningen för småmöbler.

Vad är en liten badrumsmöbel?

En liten badrumsmöbel är inte mindre värd för att den är just det, liten. Eller, den kostar ju mindre, normalt sett, men den har ju samma funktion som en större möbel. Utan en badrumsmöbel har man inget tvättställ, tvättställsblandare, eller förvaring till toapappersrullarna. Små badrumsmöbler används ofta i mindre badrum, gästtoaletter, sommarstugor, tiny houses, osv. Det är ofta på platser där man inte kan eller vill lägga lika mycket pengar som på en permanent , stor möbel till huvudbadrummet.

Vad jag vet finns ingen särskild standard för hur stor en liten badrumsmöbel ska vara, mer än att den är mindre än en standardmöbel. En standardstorlek i badrumsvärlden är 60 cm bred och 45 cm djup. Då får man en helt vanlig, lagom stor badrumsmöbel med gott om plats för förvaring undertill och avställningsyta runt baljan.

En liten badrumsmöbel kan minskas på framförallt två sätt: bredden och djupet.

Mindre på bredden

Bredden på möblerna är oftast det första man tänker på när man letar ny badrumsmöbel. Det är väldigt viktigt att inte missa här, eftersom man kanske har en duschvägg som står på ena sidan och en WC-stol på andra sidan.

Några nackdelar med att minska på bredden är att man ofta får mindre avställningsyta runt baljan, baljan blir mindre och det skvätter gärna vatten på sidorna om man tvättar ansiktet eller är allmänt mer oförsiktig. Avställningsytan runt baljan fyller fler funktioner än att bara vara en plats man ställer tvålen på. Den hjälper även till att fånga upp vatten- och tvålstänk så att inte kringliggande inredning blir blöta och smutsiga.

Ett mindre tvättställ med blandaren på sidan. Här hade man även kunnat få plats med en smal kommod undertill med skåp för ytterligare förvaring. Photo by Cameron Smith on Unsplash

Mindre på djupet

Djupet på ett tvättställ är avstånden från väggen till ytterkant på porslinet. Standarddjup är runt 45cm och en grund variant brukar vara runt 35cm, i vissa fall ända ner till 25cm. Grundare tvättställ är väldigt användbara i smala badrum, där man t.ex. placerat WC-stolen mittemot tvättstället. Där kan 10cm göra under för benutrymmet!

Grundare tvättställ blir dock mer långsmala, vilket kan göra det svårare att låta bli att stänka vatten utanför när man tvättar ansiktet. Det kan också bli lite trångt att få plats med en blandare på det vanliga stället – centrerat i bakkant på tvättstället. Då har vissa tillverkare valt att flytta blandaren till ena sidan för att på så sätt lämna mer ”fritt” utrymme över baljan!

Kvalitet och hållbarhet

Den mest uppenbara nackdelen ett grunt tvättställ har gentemot fullstora diton är att det är lättare att råka stänka vatten utanför, på kommoden, på kringliggande möbler och på sig själv. Detta ställer högre krav på vattentålighet hos kommoden. Ironiskt nog så brukar kunder i första hand tänka billigt och budget när det kommer till de små möblerna. Välj för all del billigare möbler, men tänk på kvaliteten. Många små möbler som man hittar ute i byggvaruhusen kommer från okända märken och är billiga just av den anledningen. De massproduceras i Kina till en billig peng och tyvärr ofta med mycket bristfällig kvalitet.

För några hundra- till tusenlappar extra kan man få en badrumsmöbel från ett etablerat, erkänt kvalitetsmärke som faktiskt håller!

Vad kännetecknar en kvalitetsmöbel?

Först och främst: Känner du igen varumärket och den allmänna uppfattningen (forum, recensioner, säljare, hantverkare) är att de tillverkar bra möbler som håller? Då kan du kallt räkna med att även denna möbeln håller hög kvalitet, även om den är en del av deras billigare segment.

Se upp för skarvarna!

Om du verkligen inte gjort någon hemläxa eller är bekant med ett enda varumärke på marknaden och ger dig ut för att köpa en ny badrumsmöbel som ska hålla i 10-15 år så tänk åtminstone på detta:

Kolla skarvarna och hyllplanens- och skivornas kortsidor. Är de laminerade? Lackade? Hur ser lamineringen ut? Ser det ut som att du lätt kan pilla isär lamineringsbitarna i skarvarna?

I 9 fall av 10 när någon reklamerar en billigare badrumsmöbel är det för att lamineringen släppt, eller inte tätats ordentligt i skarvarna och på kortsidorna.

Det som händer med sämre lamineringsmetoder är att vatten tar sig in i de små mikroskopiska sprickorna och sätter sig i träet (ofta spånskivor). Träet börjar såklart svälla, vilket gör sprickorna större och större.

En kvalitetsmöbel har betydligt bättre process för laminering, eller lackering och löper långt mycket mindre risk att vatten ska tränga sig in i träet. Kvalitetsmöbler tenderar även vara laminerade/lackade på alla sidor, vilket inte är fallet för alla billigare varianter.

Placering & Layout

Eftersom varje badrum är unikt är det svårt att ge några generella tips och råd kring detta. Det finns dock ett par saker som kan vara bra att ha i åtanke när man väljer vilken möbel man vill, var den ska vara, och hur den ska vara utformad!

Placering i badrummet

I stora öppna badrum spelar det ofta mindre roll var man placerar sina möbler. De stora ytorna gör att det är lätt att röra sig inne i badrummet, även om man är flera. I mindre badrum, däremot kan det bli knepigt om man placerar saker på fel ställen.

Principen om hur ofta saker används

Badrummet bör vara utformat efter hur mycket de olika sakerna används. Man sätter normalt inte duschen eller badkaret precis innanför dörren och tvättstället längst in i hörnan. Tvättstället är det som används absolut mest i ett badrum och bör därmed vara placerat direkt innanför dörren.

Tvättstället ska vara lätt att komma åt både om man bara behöver tvätta händerna snabbt, och så att det är sista ”stationen” i badrummet efter att man gått på toaletten.

Genom att placera toaletten närmast duschen kan man spara en hel del pengar då man utsätter badrumsmöbeln för betydligt mindre fukt! Photo by 99.films on Unsplash

Vattenbeständighet

En annan väldigt viktig detalj som lätt glöms bort i små badrum är att placera sakerna efter hur vattentåliga de är. Det glöms lätt bort när man planerar det lilla badrummet eftersom det redan är så mycket att tänka på men är inte desto mindre viktigt!

Den mest känsliga badrumsdetaljen i badrummet är ofta tvättmaskinen. Den bör därför placeras så skyddat som möjligt från duschen, alternativt med en ordentlig duschvägg mellan duschhörnan och maskinen. Detsamma gäller för en kommod. Om enda lösningen är att sätta kommoden strax intill duschen, se till att du väljer en kommod av bättre kvalitet och sätt en duschvägg emellan för extra skydd.

Toalettstolen är den minst känsliga möbeln så den kan med fördel placeras strax intill duschen!

Design & Stil

Nu ska jag inte sitta här och diktera hur ditt badrum ska se ut, men precis som med storlekar och layout så finns det stilar som fungerar bättre och sämre i små badrum.

Tvättställets utformning och baljans storlek

Moderna badrumsmöbler tenderar att fungera sämre än de klassiska möblerna i små badrum. Mycket beror här på tvättställets utformning, där baljan i de moderna möblerna tenderar att vara mindre. I en fullstor möbel på 60cm gör det inget att man prioriterar avställningsytor på alla sidor om baljan, du har ändå en balja på ca 40x25cm. Om tvättstället däremot redan från början är 50×35 och man går efter samma princip om avställningsytor får man en balja på 30x15cm istället. Försök tvätta ansiktet i den!

De klassiska varianterna har ofta en större balja med en liten avställningsyta mot väggen istället. Detta gör att resten av ytan är dedikerad till tvättmöjligheter!

Färger & Mönster

En stor fördel med små badrumsmöbler är att du kan välja lite roligare färger och mönster! Eftersom möbeln blir betydligt mycket mindre och blir mindre iögonfallande är det också lättare att spetsa till det med färger man kanske inte ens övervägt på en större möbel! Detsamma gäller mönster på fronterna, snygga handtag, etc.

Slutligen…

…Kan även små möbler fylla stora krav och önskemål i badrummet. Det gäller att man är uppmärksam när man väljer eftersom kvaliteten kan variera ganska kraftigt. Fundera kring vilken stil som är aktuell, hur mycket förvaring som eventuellt behövs och hur du tänker utforma ditt badrum. Det går absolut att få till en bra känsla även i de mindre utrymmena!


Hoppas denna artikeln har kunnat ge dig lite mer kött på benen när det gäller att välja badrumsmöbler till ditt lilla badrum. Om inte, tveka inte att höra av dig om du har tips och idéer på områden som inte togs upp i denna artikel!

/Gustav

Badrumsbladets Nyhetsbrev


Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *