Små badrum kan vara knepiga att planera, men trots sitt lilla utrymme finns det gott om möjligheter! Allt från vilka färger du väljer till hur du placerar wc-stolen kan hjälpa utrymmet att växa.
Färg & form i små badrum
När det gäller färgvalet i badrummet bör man hålla sig undan alltför mörka färger. De har en tendens att krympa utrymmen och få dem att kännas mindre. Ljusa färger har därmed motsatt effekt och får utrymmen att växa och bli större. Speciellt blanka plattor är lämpliga här.
Temperaturen på plattorna är en till sak att fundera på. Kallare toner ger en större känsla medan varmare toner ger motsatt effekt. Varmare toner är dock mer inbjudande och, enligt mig, trevligare att ha omkring sig. Det är dock lika mycket en personlig preferens som ett trick för att maximera utrymme.
Kakel & Klinker
När man lägger klinker i väldigt små utrymmen bör man hålla sig till en typ av platta på golvet. Det är inte ovanligt att man väljer en sorts platta, ofta mosaik, i duschen och en annan, ofta lite större platta, på resten av golvet. Detta är ofta inte att rekommendera i små badrum då duschen ofta är nästan halva badrummet.
Större plattor ger ett mer sammanhängande intryck och är generellt bra alternativ för små badrum, förutsatt att din plattsättare kan lägga “kuvert” i duschen. Annars kan 15×15 vara en ganska bra kompromiss för badrumsgolvet.
Ha i åtanke när du väljer plattor hur mycket hinder det finns att ta hänsyn till på golvet i badrummet. Mycket hinder, som avloppsrör, vattenledningar och annat bidrar till en del extrajobb för en plattsättare.
Layout i små badrum
En av de viktigaste sakerna att planera är layouten i ett litet badrum. Alla badrum är olika så det finns ingen riktig mall för hur man ska göra. Du kan ändå med några ganska enkla lösningar se till att badrummet blir så användarvänligt som möjligt!
En generell tumregel för badrum är att det som används mest ska stå närmast dörren. Eftersom wc-stolen och tvättstället används ungefär lika ofta så ställer man med fördel tvättstället närmast dörren. Då löper man minst risk att få bakterier och annat med sig ut efter ett toalettbesök. Om man känner sig speciellt djärv kan man sätta in en kombinationsenmöbel istället för de vanliga kommoderna och wc-stolarna!
Dusch och badkar ställer man normalt längst in i ett badrum, dels på grund av hänsyn till tätskikt, men även för att de helt enkelt inte används så ofta som de andra sakerna.
Badrumsdörren
När det gäller innerdörrar generellt så brukar man försöka installera dessa så att de öppnas inåt i rummet de leder till. Har man exempelvis en längre hall eller korridor med flera rum som ansluter så vill man inte behöva springa gatlopp för att undvika öppna dörrar.
Till väldigt små rum, som ett litet badrum, kan man dock kringgå den regeln och hänga dörren så den öppnas utåt istället. Det frigör väldigt mycket utrymme inne i själva badrummet. Speciellt användbart är det om man har ett väldigt smalt badrum. Då finns helt plötsligt möjligheten att få plats med en normalstor kommod eller att ställa wc-stolen direkt innanför dörren.
Dusch & bad
Om du inte nödvändigtvis måste ha ett badkar är dusch ofta att föredra i små utrymmen. Väljer man dessutom vikdörrar så försvinner duschen helt och hållet när den inte används och du kan placera möbler precis bredvid och ändå komma in utan problem.
Takduschset
Om du tvingas sätta in en mindre duschhörna än du tycker är bekvämt kan en takdusch göra livet lite enklare. Takduschar ger ett lyxigare intryck och de frigör även båda dina händer för intvålning! Har man en 70×90, eller kanske ännu mindre, är det väldigt tacksamt att inte behöva tänka på att hålla i duschmunstycket hela tiden.
Duschhyllor
Numera finns det smarta lösningar på duschhörnor där man kan köpa till en profil som extraknäcker som förvaring för schampoflaskor, mm. Det har helt bort behovet av extra hyllor och döljer flaskorna snyggt bakom profilen till duschdörren.
Det finns även varianter som kaklas in mellan plattorna i hörnan där väggarna möts – ett sällan utnyttjat utrymme. Eller så väljer man en klassisk korg som hänger under duschblandaren. Infällda hyllor kan också vara till stor hjälp för att maximera utrymmet!
Alla dessa varianter ger extra förvaring i duschen utan att ta någon extra plats!
Ljus i små badrum
Slutligen vill jag slå ett extra slag för att tänka ett extra varv kring ljussättningen av det lilla badrummet. Det är väldigt vanligt att man försöker spara in lite pengar på att sätta in en enkel spegel med ljusramp eller en kringliggande led-list. Detta skulle jag inte rekommendera.
Välj med omsorg och rådfråga personalen i butiken. Det är svårt att ge något konkret antal lumen som krävs för att lysa upp ett badrum då det beror lika mycket på armaturens utformning som på badrummets utformning.
Man kan generellt säga att >1000 lumen ofta är tillräckligt för att lysa upp ett litet badrum så länge ljuset också sprids i alla riktningar och inte bara neråt.
Fler tips på hur man kan använda udda utrymmen hittar du i artikeln om snedtak! Vi finns även på Instagram för den som vill följa oss där!
Lämna ett svar