På bara några få år har majoriteten av krokar, toapappershållare och tandborstglas gått från att monteras med skruvar till att nästan uteslutande limmas på badrumsväggarna. Vad grundar sig denna utvecklingen i då? Mycket beror på nya branschregler om att bryta tätskikt, men många väljer det även av andra skäl!
Varför inte skruva?
Det finns många anledningar till att inte vilja skruva upp sina badrumsdetaljer. Många har säkert erfarenhet av att flytta in i ett nytt hem där någon bott som verkar ha monterat allt med skruv och plugg i väggarna. Det kan se ut som ett lapptäcke av sista-minuten-spackling som man sedan måste ta itu med för att slippa bo med alla spackelmärken permanent. Än tråkigare är det om det sitter en snygg tapet, eller än värre, kakel på väggarna. Att måla över är sin sak men tapeter och kakel är en helt annan.
Vad säger byggrelerna?
Dagens byggregler och certifieringar avråder starkt från hål i tätskiktet efter applicering. Man får till exempel inte längre montera wc-stolar med skruv och plugg i golv med tätskikt. Alla moderna wc-stolar limmas fast nuförtiden. Samma sak gäller nästan på väggarna där allting måste tätas ordentligt efter konstens alla regler.
Om du ändå väljer att skruva din WC-stol eller annan inredning, se till att höra efter med försäkringsbolaget innan hur de ställer sig till eventuella framtida fuktskador.
Risker med att borra
När det gäller badrumsinredning förväntas den hålla i många år framöver, men samtidigt kanske man vill byta vissa detaljer med tiden. Då är ett av de enklaste sätten att byta ut lite krokar och annat smått för att fräscha upp badrummet lite. Att då slippa huvudvärken att behöva göra nya hål för att de gamla inte längre passar eller sitter för brett isär kan vara avgörande för vilken ny krokserie man väljer!
Utöver det kommer en del risker med att borra i badrumsväggarna. Tätskiktet måste förseglas efter att man borrat hål i det, något man ganska enkelt gör med en skvätt sanitetssilikon. En annan risk är att kakelplattan spricker när man försöker borra. Därför är det väldigt viktigt att man använder rätt sorts borr för att ta sig igenom plattan. Därefter kan man byta till betongborr eller vad som nu är lämpligast för nästa lager.
Dölja gamla hål I väggarna
Att dölja gamla hål kan vara lite knepigt, men det finns en del sätt att lösa det på, beroende på vilket ytskikt man valt. Först och främst täta mot tätskikt med sanitetssilikon! Därefter kan försöka med lite olika metoder. Om man ser till så silikonet inte fyller hålet ända ut till plattan kan man försöka kleta i lite vanlig fogmassa, som fäster bra mot insidan av hålet i plattan. Annars finns det små ”plastpluppar” som man helt enkelt limmar fast över hålet. Oftast finns detta i standardfärger, vilket kräver att plattan är svart, vit eller grå.
Olika sorters lim
Krokarna som säljs idag finns med flera olika fästmetoder, som självhäftande krokar med tejp på baksidan, två-komponentslim som man blandar ihop innan man monterar på väggen och små limtuber. Vilken som passar dig bäst beror på hur permanent lösningen är, din budget och dina preferenser för montering.
Självhäftande
De självhäftande tillbehören är definitivt de enklaste att montera. De kommer färdiga med en häftyta på baksida, bara att dra av skyddspappret och montera! Ha dock i åtanke att se till att rengöra ytan så bra som möjligt innan, gärna med sprit, ex.vis t-röd eller liknande. Låt sedan kroken sitta i ett dygn efter montering innan du börjar hänga saker på den.
De självhäftande krokarna är oftast det billigaste alternativet, men det behöver inte betyda att de är de sämsta alternativet!
Två-komponentslim
Två-komponentslimmet är generellt den typ av lim som fäster bäst. Det består av två olika delar som skapar ett väldigt kraftigt lim när de blandas ihop. Det är lite knepigare att använda denna typen av montering eftersom man måste se till så massorna är väl ihopablandade innan montering. Har man däremot gjort rätt så kommer kroken sitta kvar tills det är dags för nästa badrumsrenovering!
Lim på tub
Lim på tub är i princip som tv-komponentslimmet, du kletar på det på baksidan av fästdelen och monterar denna på den rengjorda ytan. Vanligt tublim kanske är något mindre kraftigt, men det är osannolikt något som kommer göra någon skillnad för dig som använder tillbehöret. Det är däremot enklare att applicera än två-komponentslimmet!
Alternativ till skruvning och limning
Det finns såklart alternativ för de som varken vill skruva eller limma sina badrumskrokar! Ett populärt alternativ är sugproppar. De är betydligt klenare än de limmade varianterna och passar därmed bäst för handdukskroken bredvid tvättstället, men inte så bra för de tyngre detaljerna. Sugpropparna kräver också en yta som är så slät och blank som möjligt för att få optimalt fäste.
Det finns även diverse hyllor och stänger som kan hängas på allt från blandarfästet till duschdörrarna eller drapperistänger som spänns mellan två väggar.
Vilken variant som passar dig bäst beror helt på dina omständigheter och plånbok. Det finns dock gott om alternativ för alla olika situationer att få ordentlig upphängning till sina handdukar, toappershållare och allt annat som ska in i badrummet!
Lämna ett svar