Sidoduschar: Din Hemliga Allierade för Rengöring och Hygien

Från franska slott till moderna hem, följ med oss på en resa genom tiderna för att upptäcka hur sidoduschar har utvecklats från en kunglig extravagans till en vardaglig nödvändighet.


Sidoduschen är en typ av duschmunstycke med knapp på som används för att tvätta sina nedre regioner när man är färdig på toaletten. Ursprungligen använde man en bidé för samma ändamål. Bidén har lite fallit ur mode, men är åter på stark uppgång. Har man plats hemma i badrummet kan man installera en bidétoalett bredvid sin vanliga toalett!

Historiska sidoduschar

När man först började använda någon form av sidodusch, eller bidé är inte helt klart, men man har åtminstone kunnat spåra bidén till 1600-talets Frankrike. Det verkar även som att Drottning Maria Carolina hade för vana att använda sig av en bidé. Enligt ryktena ska hon ha krävt att få ha en bidé i sitt privata badrum. Det var något som var särskilt uppseendeväckande eftersom det ansågs som något man gjorde i sovrummet, inte i badrummet på den tiden!

Efter att man började lägga avlopp i större skala på 1800-talet så flyttades dock bidén in i badrummet tillsammans med toaletten permanent. Med rinnande vatten och avlopp blev den även betydligt mycket enklare att rengöra och hantera!

Men sidoduschen då?

I början av 1900-talet lyckades uppfinnaren John Harvey Kellogg ta patent på den första “analduschen” som han valde att kalla den. Ytterligare några tiotal år senare började American Bidet Company tillverka en sidodusch med spraymunstycke och justerbar temperatur! Det var såklart en otroligt lyx att ha en bidédusch i hemmet, något som endast var förunnat de lyckligt lottade.

Varför Sidodusch?

Efter att ha nått en mindre storhetstid för ca 50 år sedan i den separata bidén har sidoduschar åter blivit en åtråvärd badrumsdetalj.

För sidoduschanvändare står vanligtvis hygienen högt upp på listan över varför man väljer att använda sidodusch. Det är kanske den främsta anledningen men inte den enda! Speciellt för kvinnor kan det vara viktigt att ha möjligheten att tvätta sig ordentligt efter t.ex. ett toalettbesök. Det kan även vara betydligt billigare i längden än att använda toalettpapper varje gång.

En sidodusch kan även användas när man städar för att komma åt knepiga ställen och för att rengöra bl.a. toaletten, golvbrunnen eller tvättstället. Den går även utmärkt att använda till att spola av skosulor, barn och annat som kan ha råkat i smutsets grepp!

Stil & Design

När man ska välja sin sidodusch kan det vara flera saker som spelar in. Nuförtiden har design och stil tagit över stafettpinnen från funktion i våra badrum, där den enskilda individen ofta står i centrum. Man har betydligt fler möjligheter att låta badrummet följa den egna stilen. Så är såklart även fallet för sidoduschen!

a bathroom with a toilet and a radiator
Photo by Bilal Mansuri on Unsplash

Med eller utan blandare?

Det finns i princip 4 olika utförande av sidoduschar idag, om man bortser från bidén och smarta WC-stolar, som är en helt egen badrumsdetalj:

  • Sidodusch och tvättställsblandare i ett
  • Sidodusch för montering på blandarpip
  • Sidodusch för montering på dedikerad blandare/kran
  • WC-sits med sprayfunktion

Backventil

Oavsett om den monteras på blandarpipen eller på en egen kran eller blandare så bör du ha en backventil för att förhindra att bakterier och annat kan ta sig bakåt in i ditt färskvatten.

[noptin-form id=137]


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Passa på att prenumerera
Så missar du inga framtida artiklar!