Rörigt värre: Bland 10:or, 12:or, G3/8” och R10

Som om det inte kunde bli rörigare så kan två olika kopplingar ha samma gänga och heta nästan samma, men ändå vara helt olika!


Följande är en konversation som återkommer lite då och då. Normalt har riktiga VVS-are tillräckligt bra koll på rörgängor och rörstorlekar för att inte be om en sån koppling. Det finns dock gott om ”Tjena-VVS:are” som har betydligt sämre koll på storlekarna.

”Jag behöver en rak 12:a.”

”Okej, är det mellan två nakna kopparrör du ska använda den?”

”Nej, jag har köpt en ny blandare och den har en 12:a på flexislangen.”

”Om du menar att den har en mutter i änden som ska anslutas ner mot inkommande vatten så är det ingen 12:a.”

Vad är en 12:a då?

Vad man oftast menar när man ber om ”en 12:a” är att man vill ha en koppling som passar mellan ett naket kopparrör (det som kommer underifrån) och en flexibel anslutningsslang med löpande mutter nertill. Den muttern är aldrig ”en 12:a” utan är (nästan) alltid en löpande G3/8”, som även kallas för G10 eller R10.

När man har att göra med klämringskopplingar så är det relevanta att diametern på röret ska passa kopplingens innerdiameter. Gängorna har liten betydelse.

G- och R-gängor?

Väldigt kortfattat så används G- och R-gängorna för att koppla mot andra gängor, inte mot nakna rör. När man koppllar ihop två kopplingar är det viktigt att de har samma gängstorlekar.

Klämringskoppling?

10, 12, 15, osv. på en koppling betyder att de ska anslutas mot ett naket kopparrör med samma ytterdiameter som kopplingen heter. Då är det en klämringskoppling. Dvs. en 12:a passar tillsammans med ett 12mm kopparrör, inte med 10mm- eller 15mm kopparrör. I detta fallet är det enda relevanta att kopparröret har samma diameter som kopplingen, gängorna spelar här ingen roll!

Undantag

En del tillverkare av klämringskopplingar använder sig av gängstorlekar baserade på tum medan vissa använder det metriska systemet som utgångspunkt. Därför kan man få olika gängstorlekar på olika klämringskopplingar.

Det finns de kopplingstillverkare som använder tum på sina klämringskopplingar. Då brukar en 12mm klämringskoppling ha G3/8” i gängstorlek, men det är alltså inget man kallt kan räkna med.

Planadaptrar

Förutom själva storlekarna på gängorna så måste en koppling som ska kopplas med en anslutningsslang som har löpande mutter ha en plan yta mot packningen. Annars finns det risk för läckage! Har man ändå en klämringskoppling hemma med rätt gängstorlek som man vill fortsätta använda behöver man alltså en planadapter för att göra om den vassa kanten till en plan yta.

[noptin-form id=137]


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Passa på att prenumerera
Så missar du inga framtida artiklar!