Offentliga toaletter: När nöden kräver

Från genomskinliga väggar i Japans offentliga toaletter till varför Stockholms toaletter rankas bland de sämsta i Europa.


Att befinna sig ute på stan eller liknande när behovet börjar tränga sig på är en otrevlig känsla som de flesta av oss säkert fått utstå vid ett eller annat tillfälle. Lyckligtvis så finns det gott om ställen att uträtta behov på nuförtiden i alla offentliga toaletter som finns lite varstans.

De senaste åren har det t.ex. dykt upp flera nya offentliga toaletter i parker och vid lekplatser runt om i Malmö. Det verkar även som att speciellt lekplatserna där det finns nära tillgång till toaletter har ökat i populäritet och fått ett litet uppsving. Så är det såklart med alla möjliga andra ställen! Ett köpcenter utan möjlighet att lätta på trycket lär få se en minskad ström av kunder efter ett tag.

Offentliga toaletter i Sverige

Här i Sverige sägs det ofta att vi har kommit långt när det kommer till hygien och offentliga toaletter. Bara i Stockholm finns det ungefär 100 offentliga toaletter utspridda i staden. Malmö, en mycket mindre stad, har ungefär 50 offentliga toaletter, både bemannade och obemannade. Men hur är det med underhållet, egentligen?

Stockholms offentliga toaletter

Tyvärr verkar det som att stockholmstoaletterna ofta är ur funktion eller håller väldigt dålig standard vad gäller hygien och funktion. Det verkar till och med vara så illa att Stockholms offentliga toaletter är bland de fyra sämsta i hela Europa, med bara Valletta, Madrid och Riga som är värre.

Enligt en artikel i SVT så är felen många och inte alltid kopplade till skadegörelse och dålig renhållning. Vissa nämner saker som att dörrarna öppnar sig själva medan man sitter och uträttar behov. Andra problem kan vara att de är svåra att hitta, nerklottrade dörrar och att de inte ser inbjudande ut ens utvändigt.

Trots allt så verkar det som att Stockholms stad verkar medvetna om problemen, vilka verkar relativt lätta att få bukt med om man bara städar och ser över dem oftare.

Offentliga toaletter i världen

Vissa väljer att se bortom offentliga toaletter som enbart ett sätt att uträtta behov på ett så effektivt sätt som möjligt. En del tar det ett steg längre, till ett konstverkt eller något som smälter in- och blir ett med miljön.

Genomskinligt i Japan

Offentliga toaletter med genomskinliga väggar i Japan. Som tur är så dimmar sig glaset så fort du vrider på låset! Toaletterna är designade av Shigeru Ban under projektet Tokyo Toilet.

Ett sådant exempel som vi diskuterat tidigare är de genomskinliga toaletterna i Japan, vars väggar dimmar sig när man vrider på låset. Att de är genomskinliga när ingen är där inne hjälper även stäpersonal och andra att se hur rent där är innan man öppnar dörren.

Pinka i hinken i Bratislava

Rustikt möter minimalism i intressant designad urinoar! Bild av Chris, Flickr, enligt CC BY-SA 2.0

En annan fyndig typ av toalett hittar vi i Bratislava på baren UFO Bar. Medan man står och siktar ner i hinken kan man betrakta utsikten över den slovakiska huvudstaden.

Trefärgat konstprojekt i Oslo

offentliga toaletter i Oslo i Norge
Photo by Gunnar Ridderström on Unsplash

I Norge har man byggt offentliga toaletter i flaggans färger som ett konstprojekt av Lars Ramberg. På skyltarna ovanför de små ”husen” kan man läsa Franska revolutionens slagord: liberté, égalité och fraternité. Passande, eftersom Norge delar flaggfärger med fransmännen, och på grund av friheten som en toalett skänker när man väl behöver den!

Bergsutsikt i Polen

Härifrån har du utsikt över hela dalen när du uträttar dina behov! Stillbild från Youtubefilm av Pasja 4K

Det ser inte mycket ut för världen, men från det här utedasset har du en utsikt som få andra offentliga toaletter kan ge dig. Här sitter du på toaletten och blickar ut över dalen genom en plexiglasskiva medan du uträttar dina behov.

Heavy Duty i Austin, Texas

offentliga toaletter i Austin Texas
Offentlig toalett i närheten av friluftspark. Tjocka plåtar, rostfritt stål och naturligt ljus! Bild från Youtube

I närheten av en friluftspark i Austin har man byggt en offentlig toalett med annorlunda utseende. De centimetertjocka plåtarna som omger toaletten skyddar från insyn, men släpper samtidigt igenom luft för ventilation. Det finns inte heller några lampor, utan man får lita till solljuset som hittar in genom springer och hål i väggarna och taket.


Glöm inte prenumerera på nyhetsbrevet om du vill ha artiklarna direkt i din digitala brevlåda! Vi finns även på Instagram.

[noptin-form id=137]


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Passa på att prenumerera
Så missar du inga framtida artiklar!