Återanvända och minska användningen av vatten med upp till 100% med smart teknik?
När man tänker efter är det ett ganska märkligt beteende vi håller på med: Vi bygger stora reningsverk för att rena vatten så vi kan dricka det, men istället för att dricka det köper många vatten på flaska och använder det renade dricksvattnet till att spola bort sin avföring. För ett par år sedan hade jag en diskussion om framtidens toaletter där vi konstaterade att en framtid med vattenlösa toaletter inte är helt osannolik på sikt. Men hur gör man med blandare och kranvatten vi använder för att tvätta oss med?
Återanvändning av vatten
Idén om att återanvända vatten är gammal och dyker upp i nya tappningar lite då och då. Även i litteraturen finns det exempel på extrem konservering av vatten, bl.a. i bokserien Dune, där ökenfolken ser vatten som heligt och är en synd att spilla. Även om vi inte befinner oss i samma situation som i böckerna så är det inte en dum idé att fundera kring användningen av rent vatten.
Orbital Systems är ett av de senaste företagen i ledet av många som erbjuder sin version av vattensparande i sin nya tvättställsblandare Orbital Tap. Här har man använt ny teknik för att skapa ett system som återanvänder upp till 100% av vattnet du använder.
Smart filtrering
När man använder blandaren för att tvätta händerna rinner det smutsiga vattnet ner i tanken som sitter under tvättstället och filtreras där genom ett mesh-filter. Därefter återanvänds det rena vattnet till att spola toaletten med. I duschversionen cirkulerar det ’rena’ vattnet tillbaka i duschen tills det anses vara för smutsigt av sensorerna i golvbrunnen och skickas vidare ner i avloppssystemet.
Smarta funktioner för dumma ändamål?
Jag är övertygad om att det finns många som kommer kasta sig över den här typen av system, bland andra hotell, fastighetsägare och andra som vill minska- och ha bättre kontroll över vattenanvändningen i sina fastigheter. Även många bostadsägare med tonårsdöttrar kommer säkerligen tacksamt installera ett system från Orbital!
Det ska bli intressant att följa den här utvecklingen av nya system för vatten och vattenbesparing där en av de stora frågorna (jag ställer mig) är hur långt vi kan/bör gå när det gäller digitalisering och elektrifiering av badrumsinredning och VVS-utrustning. Finns det någon gräns där nyttokalkylen för energibesparingar inte längre går ihop eller är digitalisering och mer data vägen framåt?
Lämna ett svar