4000 år gammalt keramiskt avloppssystem i Pingliangtai, Centrala Kina
Inte bara romarna byggde avancerade avloppsystem som höll över tid! Nya arkeologiska utgrävning i Pingliangtai i Centrala Kina visar avancerade avloppsystem av terrakotta som sträcker sig tillbaka till 4000 år f.Kr. Detta är det äldsta vatten/avloppssystem man hittat hittills.
Plats och kontext
Vid tiden av byggandet bodde det, enligt forskare, ungefär 500 människor i området. Platsen var väld vald på grund av sitt strategiska lägen, precis bredvid floden Huai, med goda jordbruksmöjligheter. Även om vi inte vet mycket om folket och samhället så var det mest sannolikt ett jordbrukssamhälle utan någon betydande hierarki.
Bild av: Li et al., doi: 10.1038/s44221-023-00114-4.
Man har inte kunnat hitta några tecken på någon elit då bostäderna man hittat har varit av relativt lika storlek. Inte heller finns det några större skillnader i begravningsritualer eller artefakter som skulle kunna indikera en elit. Att man inte hade någon stark ledare eller elit i samhället är anmärkningsvärt då detta normalt anses vara en stark bidragande orsak till att kunna konstruera större infrastruktur, som omfattande avloppssystem.
Fyndet
Utgrävningarna har visat ett större nätverk av keramiska vattenledningar och dräneringsdiken, som sannolikt haft som främsta uppgift att leda bort vatten vid översvämningar efter monusnregn.
Image credit: Li et al., doi: 10.1038/s44221-023-00114-4.
Runt husen grävdes enkla diken som ledde bort vattnet till resten av avrinningssystemet. Varje ”rörbit” är någonstans mellan 20-30cm i diameter och ungefär 30-40cm långa, konformade för att kunna sättas ihop och svängas. På så vis kunde man enkelt reglera vattenflödet i byn och rikta om det till en sorts vallgrav som omgav byn.
Varför är fyndet så viktigt?
Fyndet visar att även samhällen utan en centraliserad makt eller stat kunde åstadkomma stora saker. Det visar på en förmåga att samarbeta på lika villkor och ger en inblick i hur neolitiska samhällen kunde anpassa sig efter sin omgivning.
Länk till studien
Lämna ett svar