Maximera ditt snedtak

Från växthus till avslappningshörna – här är några tips om hur du kan förvandla ditt snedtak till något användbart.


Badrummet är ett utrymme där effektiv användning av tillgänglig plats är avgörande. Det finns en del saker som bara måste få plats, samtidigt som själva layouten inte alltid är så förlåtande. Med lite fantasi och planering kan du däremot få till en lösning som inte bara utnyttjar utrymmet men gör det till en praktisk detalj i badrummet!

Torkställning

Den kanske tråkigaste användningen för utrymmet under ett snedtak är att använda det som torkställning. Det är lätt att skjuta in torkställningen under snedtaket så långt det går utan att den för den delen behöver vara i vägen. Badrummet är ett utmärkt ställe att ha torkställningen på, speciellt om man har en badrumsfläkt som konstant suger ut fuktig luft ur badrummet.

Förvaring

Har du också en massa prylar som sällan används? Skaffa en lämplig förvaringsmöbel, eller bygg en själv(!), och placera under snedtaket. En möbel med öppna hyllplan bidrar med ett minimalistiskt utseende och kan vara ett perfekt ställe att förvara rena handdukar, badtofflor och annat som snabbt kan behövas i badrummet!

Är man riktigt ambitiös så bygger man en platsbyggd möbel, speciellt utformad efter utrymmet, kanske med en extra sittplats?

Krokar passar också utmärkt under snedtak! Fäst krokar med lagom avstånd mellan varandra i själva lutningen. Nu har du en möjlighet att hänga ett skynke för förvaringen, eller bara använda som ytterliga torkmöjligheter för kläder som ska hänga på galgar!

Avslappningshörna

Om du inte har en alltför skarp lutning så du måste ligga på mage för att ta dig fram under snedtaket kan du alltid välja att sätta in en bekväm stol eller fåtölj under snedtaket. Det kan ge en väldigt mysig och avslappnande stämning. Passar även utmärkt om du vill sitta och ta några djupa andetag efter duschen innan du går ut till resten av familjen igen!

En fåtölj med läslampa under ett snedtak kan bli en mysig plats att sjunka ner i med en bok! Bild av Midjourney.

Avslappningshörnan kan med fördel kombineras med ett litet bord, en mjuk matta, egen belysning och kanske någon växt som trivs i fuktiga utrymmen! Använd gärna rundare former och färger i naturtoner för bästa effekt.

Har du tonårsdöttrar? Hoppas du har ett badrum till! 😉

Groomingstation för husdjuren

Det är kanske inte det roligaste användningsområdet för utrymmet under ett snedtak, men en groomingstation för ditt husdjur kan vara det perfekta sättet att ta tillvara snedtaket på! Har du plats i ditt badrum, varför inte ställa in en liten badbalja till din hund? Det är nära till duschen, tätskikt på golvet och badrumsfläkten ser till så fukten försvinner!

Här finns goda möjligheter att inreda en liten hörna till husdjuret genom att installera en liten bad- och tvättplats till husdjuret. Gärna med en vattentålig hylla eller skåp där man kan förvara saker som borstar, schampo och något gott som belöning efteråt.

Växthus

Trenden är väldigt tydlig: allt fler vill ha in mer naturmaterial i badrummet och vad är inte mer naturligt än växter? Med konstant värme, ständig hög luftfuktighet, och goda ljusinsläpp från snedtaksfönster kan ditt badrum vara det bästa stället i huset att ha växter på.

Här kan man välja om man vill sätta in lättskötta växter bara för estetikens skull eller om man vill göra något mer avancerat. Tänk på att kolla med din lokala florist vilka växter som trivs extra bra i varma, fuktiga miljöer som badrum!

Kanske en chiliplanta eller två hade trivts under snedtaket?

Planera, planera, planera

När du planerar att utnyttja snedtaket i ditt badrum är det viktigt att överväga din personliga smak och behov. Ta hänsyn till din badrumsstorlek och snedtakets vinkel. Rita upp en grundskiss och testa olika lösningar innan du sätter igång. Ta gärna kontakt med en professionell inredare om du behöver hjälp med råd och tips för hur du kan inreda ditt snedtaksbadrum.

Oavsett hur du väljer att använda ditt badrums snedtak, är det möjligt att omvandla detta utrymme till något både praktiskt och estetiskt tilltalande. Så tänk kreativt och dra nytta av varje tum av ditt badrums utrymme – inklusive de förrädiska snedtaksytorna.

Badrumsbladets Nyhetsbrev


Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Passa på att prenumerera
Så missar du inga framtida artiklar!