Laga WC-stolen: Hitta rätt reservdelar

Laga wc-stolen har aldrig varit enklare om man vet vad man behöver och hur man ska gå tillväga. Så här hittar du rätt i reservdelsdjungeln!


Står toaletten och läcker? Det är inte alltid självklart om man behöver byta ut hela stolen eller om det går att laga wc-stolen. Att sedan hitta rätt reservdel till sin wc-stol är långt ifrån enkelt om man inte vet hur man ska gå till väga. Med några enkla verktyg kan man komma väldigt långt!

Byta- eller laga wc-stolen?

I många fall räcker det som sagt med att byta reservdel i wc-stolen. Det finns dock andra fall där det inte finns någon annan utväg än att byta hela stolen.

Kasta inte toaletten på stranden riktigt än! Kolla först om du kanske bara behöver byta en reservdel! Photo by Simon Arthur on Unsplash

Spricka i porslinet

En toalett med spricka i porslinet bör bytas omgående. Risken är väldigt stor att sprickan växer och så småningom leder till att du har avloppsvatten över hela badrumsgolvet. Egentligen oavsett var sprickan eller skadan är på toaletten så måste den bytas. Har man en nyare wc-stol med spricka i den helgjutna cisternen och en plastbehållare för vattnet är det generellt ingen risk. Vattnet kommer stanna kvar i behållaren även om porslinet går sönder.

WC-stolen står och rinner

Om toaletten står och rinner räcker det oftast med att byta reservdel. För att ta reda på vilken del som är den skyldige stänger man enkelt av vattentillförseln. Fortsätter det rinna tills vattnet är slut i spoltanken behöver du sannolikt en ny packning i spolmekanismen.

Om det slutar rinna när du stänger av vattnet är det sannolikt flottörventilen (påfyllnadsventilen) det är fel på. Det vanligaste felet är att det lilla gummimembran som stoppar vattnet när det når en viss nivå har slitits ut och behöver bytas.

I ovanligare fall kan det vara andra delar i spolmekanismen eller flottörventilen som gått sönder. De flesta delarna inne i din toalett är plast som blir bräckligare med tiden och lätt knäcks av. I sådana fall kan enda utvägen vara att byta hela spolmekanismen eller flottörventilen. Har man då en väldigt gammal stol kan det vara värt att börja titta på att byta ut hela wc-stolen.

Det läcker vatten på utsidan av wc-stolen

Vatten på utsidan av wc-stolen behöver inte betyda att det faktiskt läcker från den. Vattnet i spoltanken och rören är kallt vatten och alla vet hur ett glas med kall dryck ser ut en varm sommardag. Det bildas kondens på utsidan.

Under hösten är det väldigt många som börjar sätta igång golvvärmen i badrummet. Den värmen stiger och bildar ibland kondens på dina badrumsmöbler, inklusive wc-stolen.

Om vattnet kommer från mellan spoltanken och wc-skålen kan det däremot vara packningen som ligger där emellan som har gått sönder och behöver bytas. Det är ett något större ingrepp eftersom man måste montera av hela spoltanken.

Läcker det från inloppet till cisternen är det sannolikt att packningen vid flottörventilen har slitits ut och behöver bytas.

Samma sak gäller om det läcker från avloppsröret nere vid golvet, sannolikt gammal packning som behöver tätas eller bytas ut.

Spolknappen är trasig

Sannolikt det absolut vanligaste problemet för toalettägare. Väldigt enkel att byta ut till en ny. Se bara till att ta med knappen eller ta en bild på den så du får en ny som faktiskt passar!

Identifiera din WC-stol

Det allra enklaste sättet att få reda på vilken modell man har är att kolla på spolknappen. Där brukar stå vilket märke det är. Sök på internet efter ”[märke] spolknapp” så får du fram bilder på vilken modell det är.

För att kunna köpa nya reservdelar till- och laga wc-stolen behöver du veta både märke och modell på den eftersom det skiljer sig en hel del mellan olika.

Identifiera rätt reservdel

Om du följt stegen ovan och listat ut var någonstans det läcker och vilken wc-stol du har är det dags att identifiera rätt reservdel!

Gå in på tillverkarens hemsida. I Sverige är Ifö, Ido och Gustavsberg vanligast. Samtliga av dessa har reservdelslistor på wc-stolar från långt tillbaka. Leta fram din wc-stols reservdelslista och identifiera den delen som behöver bytas.

Laga wc-stolen lätt genom reservdelslistorna på tillverkarens hemsidor.
Så här ser reservdelslistan ut för Ifö Sign 6860. Notera att det finns flera typer av artikelnummer. Skärmavbild av Ifö Reservdelskatalog

RSK-nummer

RSK-numret är svenska vvs-världens universalnummer som alla hantverkare, butiker och tillverkare känner till. Ta med dig RSK-numret till butiken eller sök online för att hitta delen du behöver.


Hoppas den här guiden hjälpte något i jakten på rätt reservdel för att laga wc-stolen! Har du några frågor eller kan inte hitta rätt delar, märken eller modeller, hör av dig i kommentarerna nedan!

Nyhetsbrevet
Glöm inte att prenumerera så skickar vi alla artiklar direkt till din brevlåda!


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Passa på att prenumerera
Så missar du inga framtida artiklar!