Krankäglan – Svenska kranars dolda hjälte

I det tysta har krankäglan arbetat oförtrutet i svenska kranar i decennier. Vi synar denna diskreta hjältes funktion.


Vad är en krankägla?

Kränkäglan har troligtvis varit en av de viktigaste komponenterna i svenska hem under de senaste 100 åren. Ändå är det relativt få som faktiskt vet vad det är och vad den används till. Den här till synes lilla obetydliga del sitter i kranar och blandare världen över och ser till så vi får vatten när vi vill.

Var hittar man kränkäglor?

Det klassiska användningsområdet för krankäglan är i en vanlig kran. En sån typ av kran som du ibland ser på väggen i badrummet där man ansluter tvättmaskinen. Eller utanpå huset som vattenutkastare. Nu har dagens moderna vattenutkastare justerat funktionen lite så de släpper ut överblivet vatten i rören för att förhindra frostsprängning. I änden på röret är det ändå samma gamla krankägla som sitter och håller emot flodvågen av vatten.

Krankäglan sitter i hjärtat av varje kran
Inne i hjärtat av varje kran sitter krankäglan och arbetar oförtrutet för att rädda ditt hem från droppande kranar och översvämningar! Bild från Wikipedia

Om du någon gång använt en tvättställs- eller köksblandare med ett vred för varmvatten och ett vred för kallvatten är chanserna väldigt stora att du även varit i kontakt med en krankägla. På i stort sett alla blandare för inte så länge sedan var det standard, men nu har många blivit utbytta mot den något smidigare engreppsmodellen. Där kontrollerar man vattnet med ett vred som styr både temperatur och mängd istället för ett vred för varm- och kallvatten vardera.

Krankäglans historia

I början av krankäglans liv användes inte gummipackningen vi förlitar oss på idag. Då hittade man ofta krankäglor med packning av metall eller med en läderpackning. Kranar med den här typen av flödesreglering har funnits åtminstone sedan mitten på 1800 och i Sverige sedan sent 1800-tal.

Den mest kända tillverkaren av kranar med krankägla är FM Mattsson som började sin tillverkning av kranar på 1870-talet. Det är dock något oklart när själva krankäglan kom till. Hur som helst har FMMs krankägla blivit den som lite satt standarden. Åtminstone har det blivit så här i Sverige och de flesta andrahandstillverkares käglor använder samma storlekar som FMM.

Byta krankägla

Krankäglan är som sagt en av de vanligaste orsakerna till att din blandare står och droppar efter att du stängt av den. Det beror på att gummit som sitter och tätar mot blandaren har slitits ut och behöver bytas. Det är en väldigt enkel process:

  1. Stäng av inkommande vatten till blandaren.
  2. Skruva loss hela ”insatsen” som käglan och vredet sitter fast i.
  3. Dra ur krankäglan från sitt säte i insatsen.
  4. Sätt i den nya krankäglan och montera tillbaka insatsen.
  5. Färdigt!

Ibland kan det vara så att krankäglan sitter såpass bra i insatsen att du inte kan få loss den utan att skada resten. Då kan det vara ett bra läge att även byta insatsen, som ofta kostar runt ett par hundralappar.

Handyman Hultman till räddningen! Här visar han på ett föredömligt sätt hur man byter krankägla i sin tvågreppsblandare.

Jag personligen är ett stort fan av de äldre blandarmodellerna som använder krankäglor istället för engreppsinsats. De har något stilfullt, klassiskt över sig som kan vara svårt att återskapa med en engreppsblandare.

Man ska dock vara försiktig när man letar tvågreppsblandare eftersom många av dagens modeller är billigare alternativ i sämre kvalitet och inte är kompatibla med reservdelar som säljs i Sverige.


Tack för att du läst dagens artikel om krankäglan! Glöm inte prenumerera på nyhetsbrevet! Du kan även följa oss på Instagram.

Badrumsbladets Nyhetsbrev


Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Passa på att prenumerera
Så missar du inga framtida artiklar!