Kombinerad WC/Tvättställ?!

Spara plats och vatten genom att slå ihop din WC-stol med ditt tvättställ till ett Toalettvättställ!


Många skulle säkert skratta åt dig eller titta på dig som om du vore från Mars om du föreslog till kunden att han eller hon skulle skaffa sig en kombinerad WC+tvättställ. Vad jag sett är det inget svenskt företag som börjat tillverka dessa badrumsvärldens Frankensteins monster än. Personligen tror jag bara det är en tidsfråga innan vi börjar se hantverkare prislova dem till även svenska kunder!

Vad pratar du om egentligen – Kombinerad WC/Tvättställ?!

Jag menar såklart en enhet med åtskilda delar för handtvätt och uträttning av sina behov. I många länder där man inte har lika gott om friskt rent vatten som i vårt avlånga land gör man verkligen allt för att ta till vara på varenda liten droppe vatten som används. Då faller det sig naturligt att även försöka ta till vara vattnet som man precis tvättat händerna med!

Det är där den kombinerade WC/tvättstället kommer in i bilden. Tänk dig att istället för tanklock på cisternen på WC så sätter man ett litet tvättställ med en lite blandare på. När man tvättar händerna rinner vattnet inte ner i avloppet utan i spoltanken på toaletten! Det vattnet används sedan till att spola toaletten med.

Första gången jag såg en sådan då var det bara just en liten vask på toppen av toalettstolen. Nuförtiden finns det betydligt mycket snyggare varianter i kombination med kommoder och tvättställsskåp. Det går även utmärkt att ha en lite bredare möbel så tvättstället sitter bredvid toalettstolen, vilket gör att man slipper luta sig över toaletten när man ska tvätta händerna.

Hatfield kombinerad WC+kommod. Bild av Aqua I.

Okej, men vem skulle vilja använda sig av en sån lösning?

Det är kanske inget som heminredare drömmer om – att sätta ihop toaletten med tvättstället, men det kan ha väldigt många fördelar för t.ex. väldigt små badrum. Bor man i innerstaden i en liten lägenhet där man i princip gjort om en garderob till badrum och delar tvättstuga med de andra 48 familjerna i huset kan det vara väldigt tacksamt att få plats med en tvättmaskin.

Istället för att sätta in en WC-stol och ett tvättställ, sida vid sida kan man sätta in en kombinationsmöbel bredvid en tvättmaskin på samma utrymme. En vanlig WC-stol bygger ca 35cm i bredd och man brukar se till så där är ytterligare ~10cm på varje sida för benutrymme. En standardkommod med underskåp är 60cm, mindre varianter går att få i 50, och än mindre varianter ner i 40cm. Det är dock väldigt tveksamt om 40cm kommoderna är tillräckliga..

Men finns det andra användningsområden än små utrymmen?

En fördel med den typen av kombinationsmöbel kan vara om man skulle vilja ha en inbyggd wc, men inte kan av olika anledningar. Då finns det bredare varianter i t.ex. 120cm som ser mer ut som en vanlig kommod. Enda skillnaden är att WC-stolen byggs in i möbeln och hänger på framsidan av möbeln istället för väggen. Det kan ge ett mer enhetligt intryck i badrummet med samma färg och mönster på alla möbler!

[noptin-form id=137]


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Passa på att prenumerera
Så missar du inga framtida artiklar!