I WC-stolens värld

Vikten av rätt WC-stol är något man inte alltid tänker på, men i snitt besöker vi “huset” ca 6-7 gånger om dagen!


Olika typer av WC-stolar

Det finns flera olika typer av WC-stolar att välja mellan, och det är viktigt att välja en som passar dina behov och preferenser. Några saker att ha i åtanke när du väljer ny WC-stol är: avståndet mellan vägg och avloppasrör, vilken typ av avloppsrör du har och om det ligger vattenledningar bakom WC-stolen. Det finns såklart mer, men dessa sakerna är de mest avgörande för huruvida den nya stolen ska passa.

Standard WC

Kallas även WC-stol med dolt S-lås. En helt vanlig, golvstående toalettstol som passar i merparten av svenska hem. De har ofta täckt avloppsrör, vilket innebär att du inte behöver beskåda den där fula böjen i porslin som slingrar sig ner mot avloppsröret. Det öppnar för att välja en modell med betydligt renare utsida som inte samlar på sig lika mycket damm och smuts.

WC med öppet S-lås

Som det låter på namnet så har denna variant inte ett dolt S-lås utan ett öppet S-lås. Det innebär att du kan se porslinsböjen. I övrigt är den en helt vanlig standardtoalett. Att man plockat bort porslinskåpan runt S-böjen innebär att den kan komma väldigt nära väggen. Det är speciellt användbart om man t.ex. satt nytt kakel på väggarna som gör att avståndet mellan vägg och avloppsrör blir mindre. Normalt används öppet S-lås när avståndet är mindre än ~2cm mellan vägg och avloppsrörets kant, eller när det ligger vattenledningar i vägen bakom WC-stolen.

WC med P-lås

P-låsmodellerna är även de varianter av standardmodellen, bortsett att man plockat bort en liten bit av avloppet så det pekar rakt bak mot väggen. Dessa används i första hand när man har väggavlopp istället för i golvet. P-lås-modeller är även smidiga att använda om man inte kan placera WC-stolen rakt ovanför golvavloppet. De kan till och med ersätta en WC med öppet S-lås ibland om nöden kräver!

Nej, titta inte på tvättstället på spoltanken! Titta på avloppsröret. Det är ett klassiskt P-lås.

Förhöjd WC-stol

De förhöjda WC-stolarna brukar vara en kopia av standardmodellen, fast med något högre sitthöjd. Normal sitthöjd (mätt från golvet till överkant av porslinskanten) är 40-42cm och på en förhöjd modell är den 46cm. Förhöjda WC-stolar används i första hand när användaren kan ha svårigheter att ta sig upp från en vanlig modell. De sätts in som standard i t.ex. handikapptoaletter.

Vägghängd WC-stol

Den vägghängda WC-stolen är inte att förknippas med den inbyggda! Den hänger, precis som namnet antyder, på väggen istället för stående på golvet. För att kunna vägghänga en WC måste man dock tänka på avloppet så det kan anslutas. För att vara säker på att kunna montera en vägghängd WC-stol bör du i första hand kontakta en hantverkare om råd. I övrigt är den vägghängda WC-stolen en favorit; den erbjuder samma möjligheter för enkel service och rengöring som vanliga golvstående WC-stolar. Samtidigt tar den bort en hel möbel från golvet så man lättare kommer åt att städa!

För er som är insatta i WC-stolens värld så saknas en del modeller. De kommer att avhandlas i en annan artikel! Några av dessa modeller är: Japanska WC-stolar, Inbyggda WC-stolar, squating WC, osv.

Vilken WC-stol passar hos mig?!

För att få reda på vilken WC-stol som är rätt för dig kan du ställa dig några få frågor:

 1. Sitter avloppet i golvet eller väggen?
  • Om avloppet sitter i väggen behöver du en WC-stol med P-lås. I vissa fall kan du även installera en vägghängd modell.
  • Om avloppet sitter i golvet gå vidare till 2.
 2. Hur stort är mellanrummet mellan avloppsröret i golvet och första hinder? Första hinder är normalt antingen väggen eller vattenledningar som löper längs väggen.
  • Om avståndet är mer än 2 cm kan du normalt välja vilken golvstående modell som helst. Dubbelkolla med sprängskissen, butiken eller hantverkaren först så du är helt säker bara.
  • Om avståndet är mindre än 2 cm får du troligtvis nöja dig med en modell med öppet S-lås.
 3. Vilken typ av avloppsrör har du?
  Detta påverkar egentligen inte ditt val av WC-stol, men kan vara bra att veta för att få med rätt tillbehör. I vissa väldigt ovanliga fall kan gjutjärnsrör (som är större än plast) vara i vägen för en WC-stol med dolt S-lås.
  • Gjutjärn (vanligt i äldre hus).
  • Plast (vanligt i nyare hus).

När du kommit såhär långt har du troligtvis ganska bra koll på vilken typ av stol du kan välja mellan. Då är det bara att gå efter tycke, smak och plånbok! Är du mer intresserad av att läsa om WC-stolar och dess funktioner kan du kika i följande artiklar: 30. Kintsugi, Frikopplingsmattor & Snålspolning eller i Kombinerad WC/Tvättställ?!. Badrumsbladet finns även på Instagram om du vill besöka oss där!

Nyhetsbrevet
Glöm inte att prenumerera så skickar vi alla artiklar direkt till din brevlåda!


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Passa på att prenumerera
Så missar du inga framtida artiklar!