Handdukstorkar blir mer och mer vanliga i svenska badrum. Mycket beror på att värmen allt oftare kommer från eldriven golvvärme, vilket tar bort behovet av gamla vattenfyllda element. Många väljer då att sätta in en handdukstork för att fylla ut utrymmet och möjligheten att få varma sköna handdukar efter en dusch!
Vad är en handdukstork?
En handdukstork är i praktiken ett element som har som uppgift att värma upp och torka handdukar. Det skiljer sig en del från de klassiska elementen och vattenfyllda radiatorerna, som istället skulle se till att hålla badrummet varmt.
Eftersom de gamla elementen är konstruerade för att värma upp så mycket luft som möjligt på ett så effektivt sätt som möjligt blir även designen därefter. På samma sätt så är dagens handdukstorkar sällan ett bra alternativ för den som inte har någon annan värmekälla i badrummet. En handdukstork värmer inte i närheten av lika effektivt som en riktig radiator.
En handdukstork skiner mest när den får hålla handdukar varma i ett badrum med t.ex. golvvärme. Golvvärmen ser till så luftcirkulationen och temperaturen hålls igång och handdukstorken får sitta på väggen och se bra ut och värma handdukarna.
Varför ha handdukstork?
Men om handdukstorken inte ersätter värmen som alstras av elementet, varför ens bry sig om att ha en?
Har du någon gång glömt att lägga ner en ny handduk i gymväskan? Jag med. Då vet du att en handduk som inte fått torka ordentligt efter användning inte är någon höjdare att svepa in sig i efter duschen. Den är kall, fuktig och luktar lite konstigt.
Ofta räcker det gott att hänga upp handduken så den får hänga fritt och torka, men ibland räcker inte det riktigt hela vägen. Vi är fem i vår familj, vilket innebär att vi som minst behöver fem handdukar. Ofta fler när någon har haft gympa, simning osv. Hänger vi upp alla handdukarna på en liten kroklist kommer det ta flera dagar innan de har torkat ordentligt.
Vad händer när ett utrymme är konstant fuktigt? Det bildas mögel och dålig luft.
Även om handdukstorken inte värmer speciellt mycket, inte är speciellt effektiv och sitter där av rent estetiska skäl så kan det faktiskt vara det enskilt bästa sättet att slippa mögel i badrummet. Fukten som finns i hemmet och badrummet är inte jämnt utspritt utan koncentrerat till några enskilda platser. När handduken snabbt torkas så tas den största källan till fukt bort och förbereder även en varm och gosig handduk att svepa in sig i till nästa gång.
Vad ska man leta efter i en handdukstork?
När man väljer handdukstork är ofta utseendet det viktigaste för köparen, samt hur många handdukar man får plats med. Få kunder står och funderar på hur mycket värme man kan få ut av en handdukstork då det inte är deras primära uppgift.
Innan du springer iväg till närmaste badrumssäljare, kolla vilka möjligheter du har att installera handdukstork!
Det finns idag två huvudsakliga typer och en typ som håller på att fasas ut:
- Vattenfylld
- Eldriven
- VVC
El & Vatten
I de flesta nyare hem är det el som gäller för installation av handdukstork. Ofta ligger det redan värmeslingor under golvet som också går på el.
I äldre hus går det såklart också att installera en eldriven handdukstork, men här är det relativt ovanligt att det finns färdiga kablar dragna. Då blir det ett lite större projekt och det kan vara bättre att koppla på handdukstorken på det befintliga varmvattensystemet som värmer de vanliga elementen.
Eldriven handdukstork
Fördelar
- Billigare
- Kan pluggas in i vanliga eluttag, kräver alltså ingen installatör
- Kan monteras där det inte finns varmvattenledningar
- Kan användas året om
Nackdelar
- Högre driftkostnad
- Kräver eldragning
- Ingen termostat, endast på/av
Handdukstork på varmvattenledning
Fördelar
- Ingen löpande extrakostnad
- Kopplas på befintligt varmvattensystem
- Termostat som på vanliga element, där du kan justera temperatur
Nackdelar
- Dyrare initial kostnad
- Finns inte varmvattensystem fungerar inte denna varianten
- Avstängd under sommarhalvåret när värmepannan är avstängd
VVC-system
Förr satte man ofta handdukstorkar på varmvattencirkulationen, dvs. varmvattnet som även går till duschblandare och tvättställsblandare, vilket är smidigt i teorin. I praktiken är det dock betydligt mer riskfyllt då det vattnet innehåller syre som äter upp materialen. Än idag finns det dock handdukstorkar att köpa som passar på vvc-system, men tänk på att kolla upp eventuella regler och riktlinjer innan du eventuellt väljer att koppla på vvc.
Kopplingar som passar på ”vanliga” icke-vvc handdukstorkar kommer att rosta och börja läcka inom kort, med stor sannolikhet precis efter du låst ytterdörren för att åka på tvåveckorssemester till Thailand.
Handdukstork utanför badrummet
Inte alla väljer att montera sin handdukstork i badrummet! Dagens eldrivna handdukstorkar är precis som vilken annan inredningsdetalj som helst som går på el, du kan välja att ha den i vilket rum som helst. Det som skiljer dagens handdukstorkar mot övriga elprodukter är att de ofta har en högre IP-klassning som tillåter dem att även monteras i våta utrymmen.
Jag vet att vissa valt att sätta upp handdukstorkar precis innanför ytterdörren, vilket faktiskt är en fantastiskt bra idé. Släng den nersölade jackan över handdukstorken efter dagens cykelpendling i höstrusket, eller ungarnas vantar och thermobyxor efter snöbollskriget. Det torkar på nolltid och blir en snygg inredningsdetalj när den är tom.
På samma sätt kan man sätta upp en handdukstork inne i sovrummet och ställa timern för att värma upp morgonrocken lagom till uppstigning på morgonen.
Det finns säkert tusentals andra intressanta användningsområden för handdukstorkar som vi inte ens rört vid idag. Om du har några tips och idéer på hur man kan använda handdukstorken, tveka inte att höra av dig i kommentarerna nedan!
Lämna ett svar