Bland Strålsamlare och Millimetergängor

Det är lätt att börja bli nervös när det börjar pratas gängstorlekar för blandare! De flesta har dock väldigt lite att frukta när det kommer till det området – mycket är faktiskt standard.


Det är lätt att börja bli nervös när det börjar pratas gängstorlekar för strålsamlare! De flesta har dock väldigt lite att frukta när det kommer till det området – mycket är faktiskt standard. Så är det åtminstone med tvättställsblandare, de allra flesta blandare har precis samma förutsägbara gängor i strålsamlaren! I den här artikeln ska vi försöka reda ut hur du kan ta reda på vilken gängstorlek din blandare har! Vanliga storlekar är M22 eller M24.

Gängstorlekar för Blandare – M22 eller M24?

M22 och M24 kan betraktas som de absolut vanligaste gängstorlekarna när det kommer till strålsamlare!

Gängstorlek Köksblandare: M22

Köksblandaren har (oftast) utvändiga gängor på själva pipen och strålsamlaren har då (lika ofta) invändiga gängor. När man mäter med skjutmått måste man ha i åtanke att gängornas toppar och dalar (stigningen) gör att man kan få justera sitt grepp något för att få 22 millimeter.

En vanlig köksblandare med M22-gänga på strålsamlaren. Den känns lätt igen genom att den har gängorna på utsidan av pipen och på insidan av strålsamlaren. Gängorna är ca 22mm i diameter.

Gängstorlek Tvättställsblandare: M24

M24 hittar man normalt på tvättställsblandarna i badrummet. De känns enkelt igen på att strålsamlaren skruvas in i pipen på blandaren. Tvättställsblandaren har alltså invändiga gängor på pipen, medan strålsamlaren har utvändiga.

Blandare som avviker från normen är blandare med udda design, framförallt de med smalare pip. Ikea, t.ex. har sällan standardstorlekar på sina blandare utan där krävs normalt en adapter!

Hur mäter jag rätt?

Ikeas Dalskär-blandare med M18,5-gänga. Här behövs en adapter om du vill ha en annan typ av strålsamlare!

M:et i M22 och M24 står för millimeter och är alltså diametern på gängorna. Man kan ganska enkelt mäta på ett ungefär med tumstock eller måttband men bäst är såklart skjutmått. Speciellt när det handlar om mer udda gängor, som på Ikeas Dalskär-blandare, som alltså har M18,5×1. Den kan lätt blandas ihop med vanliga M18, som även den har invändiga gängor i pipen.

För att mäta skruvar du enkelt ur strålsamlaren och mäter diametern på gängorna på strålsamlaren. Ha i åtanke att stigningen ofta är ca 1mm, vilket innebär att man kan få olika mått beroende på var man mäter.

Adaptrar finns i många storlekar från M16, M18, M18.5, M20, M20.5, M21, etc. så ibland kan man behöva kontrollera med tillverkaren vad man har för storlek.

När du väl har rätt adapter är det bara att fritt välja precis vilken strålsamlare som helst då nästan alla passar på standardstorlekarna!


Glöm inte följa oss på Instagramför fler nyheter och tips och tricks!

Nyhetsbrevet
Glöm inte att prenumerera så skickar vi alla artiklar direkt till din brevlåda!


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Passa på att prenumerera
Så missar du inga framtida artiklar!