BIM: 3D-objekt och en vision om framtiden

BIM, eller Building Information Modeling, har sina rötter hela vägen tillbaka till 1970- och 1980-talet, men fick fart i byggbranschen i början på 2000-talet. Innan BIM använde man traditionella ritningar och CAD-modeller, men dessa var begränsade i hur de hanterade sin information, speciellt när det kom till samarbete mellan olika discipliner.


Vad är BIM

BIM, eller Building Information Modeling, har sina rötter hela vägen tillbaka till 1970- och 1980-talet, men fick fart i byggbranschen i början på 2000-talet. Innan BIM använde man traditionella ritningar och CAD-modeller, men dessa var begränsade i hur de hanterade sin information, speciellt när det kom till samarbete mellan olika discipliner.

Genom att införa standard även för digitala objekt kunde man enklare samarbeta över gränserna mellan arkitekter, ingenjörer och entreprenörer och därmed öka effektiviteten och precisionen i byggen.

Det blev också enklare att leva upp till alla olika regleringar och krav som ställs på färdiga hus och byggnader. Eftersom alla digitala modeller är färdiga representationer av sina fysiska motsvarigheter blev det betydligt lättare att kunna visa och sälja lokaler, byggnader och lägenheter redan innan de blivit färdigställda.

Vilken data innehåller ett BIM-objekt?

Digitala representationer av produkter och material som man använder i olika konstruktioner och inredning. I objektet finns, förutom 3D-geometri, teknisk data, specifikationer och certifieringar.

Geometrisk data

BIM-objekt innehåller en stor mängd data, varav en del är själva formen på objektet. Ofta finns både 2D- och 3D representationer med, som dimensioner och utrymmeskrav vid installation och underhåll.

Icke geometrisk data

Här hittar vi data om produktens egenskaper som inte har att göra med just formen på den.

  • Produktinformation: Tillverkare, återförsäljare/grossist, och produktspecifikationer.
  • Prestanda-egenskaper: Miljöpåverkan, U-värden, och andra egenskaper som kan påverka prestandan i materialet/produkten.
  • Installations- och underhållsdata: Monteringsanvisningar, underhållsfrekvens och vilka verktyg som krävs för montering.
  • Kostnadsdata: Materialkostnader och prisdetaljer.
  • Materialets egenskaper: Färger, testur och materialtyper.

Vad är syftet med BIM?

Att skapa förutsättningar för samarbete mellan olika discipliner, företag och arbetsgrupper. Byggherren kan se den färdiga byggnaden i 3D innan arbetet påbörjas, hur olika material samverkar och vilken inredning som passar. BIM-objekt hjälper till med allt från materialegenskaper till att optimera designen efter olika förutsättningar.

Förbättra samarbete och kommunikation

BIM ser likadant ut för alla som använder det, oavsett om man är arkitekt, ingenjör eller inredningsdesigner. Man använder bara olika sorters data kopplade till exakt samma objekt. Arkitekten kan rita upp ett objekt med stomme, materialval och utvändig design. Ingenjören tar sedan över filen och ser till så materialen fungerar tillsammans, drar invändiga ledningar, och isolerar den på lämpligt sätt. Byggherren tar över och bygger enligt ritning. Eventuella frågor som uppstår längs vägen tas snabbt och smidigt utifrån den gemensamma ritningen.

Öka noggrannheten och minska kostsamma misstag

Den detaljerade tekniska informationen möjliggör att man kan upptäcka potentiella problem tidigt i processen, istället för att behöva ”göra om, göra rätt” när byggnaden nästan står färdig.

Förbättra energieffektivitet och hållbarhet

Med simuleringar och analyser kan man väldigt tidigt i processen även mäta allt från ventilation till energianvändning och miljöpåverkan för den färdiga byggnaden.

Effektivisera drift och underhåll

Även efter man färdigställt byggnaden kommer BIM till stor användning för driften i fastigheten. Eftersom all data om tillverkare, funktion och drift finns sparade i BIM-objektet kan driftteknikern enkelt och smidigt följa upp olika problem och felkällor som uppstår över tid.

Visualisering och beslutsfattande

Eftersom BIM-modeller ger en realistisk och detaljerad bild av den färdiga byggnaden kan alla runt omkring fö en tydlig förståelse för projektet redan i planeringsstadiet.

Fördelar med BIM

Det skapar möjligheter att förbättra design, spara pengar, förbättra säkerhet, och reducera påverkan på vår natur.

Vem använder BIM?

BIM kan användas i stort sett i alla led, från arkitekten och stadsplaneraren som börjar skissa på struktur, storlek, material, och utvändig design till privatpersonen som ska inreda sitt nya badrum och går en viruell rundtur i det som ska bli det nya badrummet.

Ritningsstadiet

På ett kontor någonstans i Sverige sitter det en stadsplanerare som funderar över hur han kan planera den nya stadsdelen som ska byggas. Med största sannolikhet börjar han med att skapa grundläggande modeller i ett CAD-program. När projektet utvecklas övergår han till en BIM-modell, där byggnader, material och installationer definieras mer detaljerat med information om funktion och egenskaper.

En bit bort, på ett annat kontor, sitter en entreprenör som blivit tillfrågad om att bygga ett par hus i ett kvarter. Han får filen av stadsplaneraren och konstaterar att han kan ta sig an projektet och kontaktar en arkitekt som hjälper honom designa byggnaderna med olika material och utseende. Filen går sedan vidare till ingenjören som ser till så arkitektens vision är genomförbar och kommer hålla för de påfrestningar som krävs, samt optimerar för ventilation-, el-, och vattensystem.

När alla är överens går filen vidare till en bygglovshandläggare som ser till så byggnaden lever upp till alla kriterier och godkänner bygget för byggstart.

Byggstadiet

Byggherren skickar sedan över filen till projektledaren som sätter upp en plan för arbetet och ansvarar för att det håller tidsramarna och att allt görs i rätt ordning. Med hjälp av VR-glasögon kan han navigera genom BIM-modellen och kontrollera att vattenledningar och andra installationer är korrekt placerade innan de byggs. Även på plats kan arbetarna använda digitala modeller för att dubbelkolla monteringsanvisningar i realtid.

Underhåll och service

Precis som byggherren kunde följa arbetet, både på plats och virtuellt, kan slutkunden, inredningsdesignern eller fastighetsägaren använda BIM för att kontrollera el- och vattenledningar innan man borrar i väggen eller renoverar sitt badrum. Att kunna gå in och få monterings- och serviceinstruktioner kan spara enormt mycket tid för servicetekniker och fastighetsvärdar när det uppstår problem.

BIM i badrumsdesign

Många har börjat använda sig av professionella designers när man ska bygga om sina badrum och här kan verkligen BIM-objekt hjälpa till att visualisera det färdiga badrummet!

Teknisk utveckling och visualisering

  • VR (Virtual Reality) och AR (Augmented Reality) ger möjligheten att uppleva ett badrum innan det byggs. Kunder och designers kan ”gå in” i badrummet virtuellt, testa olika materialval och layoutalternativ samt identifiera potentiella problem innan produktionen påbörjas.
  • Digitala tvillingar blir allt vanligare inom byggsektorn, där en exakt digital kopia av ett badrum kan användas för att övervaka och analysera dess funktion över tid.

AI och automatisering i badrumsdesign

  • Optimering av layout: AI kan analysera rummets storlek, vattenanslutningar och användarbehov för att föreslå den mest effektiva placeringen av sanitetsporslin och möbler.
  • Materialval och hållbarhet: Genom att koppla AI till databaser med materialegenskaper kan systemet föreslå miljövänliga och hållbara material baserade på kundens preferenser och budget.
  • Automatiserad kollisionskontroll: BIM-program med AI-funktionalitet kan identifiera krockar mellan installationer, såsom rördragning och elledningar, redan i planeringsfasen.

Effektivare samarbete och installation

  • Integration med leverantörer: Tillverkare av badrumsprodukter skapar BIM-objekt med exakta specifikationer, vilket gör det enklare för arkitekter och entreprenörer att välja produkter som passar projektets krav.
  • Minimera installationsfel: BIM-modeller kan användas direkt på byggplatsen via mobila enheter, vilket säkerställer att hantverkare monterar produkter enligt specifikation.

Hållbarhet och energieffektivitet

  • Simulering av vatten- och energiförbrukning: BIM kan användas för att analysera och optimera vattenflöden, avloppslösningar och energieffektiv belysning.
  • Livscykelhantering: Genom att lagra data om materialens livslängd och underhållsbehov kan fastighetsägare planera service och byten mer effektivt.

BIM: Ett verktyg för framtiden

Med BIM, VR, AI och digitala tvillingar är badrumsdesign på väg in i en ny era. Från att visualisera badrum i detalj innan de byggs, till att optimera vattenförbrukning och energieffektivitet, gör BIM det möjligt att skapa bättre lösningar redan från start. Framtidens badrum är inte bara snyggare och mer funktionella – de är också smartare och involverar alla led i processen.

Badrumsbladets Nyhetsbrev


Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *