En av många saker man inte kan (eller åtminstone inte bör) skjuta på när det gäller underhåll av sitt boende är avloppsrören. Gamla avloppsrör kan lätt leda till väldigt stora skador och dyra renoveringar. Av den anledningen är det många idag som förespråkar plaströr i avloppen. Men är det egentligen en bättre lösning än gjutjärn och vilka nackdelar för de med sig?
Avloppsrör i gjutjärn under 1900-talet
Först och främst behöver vi skilja lite på plast och plast och gjutjärn och gjutjärn. Gjutjärnsrör som tillverkades och installerades under början av 1900-talet var generellt av väldigt bra kvalitet och var tjocka. Dessa kunde förväntas hålla i upp till 80 år under väldigt gynnsamma förhållanden. Avloppsrör i gjutjärn som började användas runt mitten av 1900-talet höll inte riktigt lika hög kvalitet och var tunnare. Här kunde man räkna med en maximal livslängd på knappt 50 år. Det innebär att alla sådana rör som sitter kvar i hus runt om i Sverige lever på lånad tid!
Plaströren tar över
Under 1960-talet började plast användas och blev dominant under 1970-talet. Problemet var att de första plaströren var av sämre kvalitet än gjutjärnsrören de ersatte. Ämnena som höll ihop plasten och förhindrade att den torkade ut sköljdes med avloppsvattnet och kvar var spröda avloppsrör som kunde börja läcka när som helst.
Från 80-talet och framåt har plasten däremot tillverkats av väldigt tåligt material. Ett sådant avloppsrör kan utan problem hålla i 100 år under lämpliga förhållanden.
Gjutjärnets återkomst
Som med alla berättelser så har vi en hjälte som går ner sig i början av berättelsen, varpå en annan karaktär tar över ledarfacklan. Mot slutet av historierna händer dock något som gör att hjälten rycker upp sig och kommer tillbaka, starkare än någonsin!
Är detta historien som utspelar sig med avloppsrör i gjutjärn också?
Det finns många anledningar för oss att välja den ena eller andra typen av avloppsrör. Precis som med allt annat så går sådant i vågor. Under lång tid har vi levt i en slags rationalistisk effektivitetssträvan där man förkastat gammalt och beprövat, men kanske inte det mest effektiva. Många fantastiska material har uppfunnits i strävan efter det perfekta avloppsröret, men många av dessa har efter en tid haft ganska allvarliga negativa konsekvenser för oss och vår värld.
Varför inte plast?
Plasten är ett sådant material. Det är troligtvis det bästa material människan någonsin uppfunnit, ur ett effektivitetsperspektiv. Det är billigt att skapa, lätt att forma, kan göras otroligt tunt och starkt samtidigt, väger nästan inget och håller otroligt länge. Nackdelen är dock att det visat sig väldigt skadligt för oss människor och det är specifikt många av de positiva egenskaperna som gör det extra skadligt.
Vi visste sen tidigare att nedskräpning är ett stort problem och löser det med återvinning. Ett annat problem som uppstår då är mikroplaster. När plastförpackningarna vi återvinner bryts ner skapas mikroplaster som kan vara väldigt svåra att kontrollera. Den långa livslängden gör att mikroplaster kan leva kvar väldigt länge i sin form. Nyligen hittade man t.ex. för första gången mikroplast i blodomloppet hos människor.
Avloppsrör i gjutjärn, då?
Nackdelarna med gjutjärn har inte samma förödande effekt för människor och andra levande organismer. Däremot är det bökigt att hantera, svårare att forma och framställa, och går snabbare sönder. Järn är dock ett grundämne som människokroppen och alla andra levande organismer levt tillsammans med under hela vår existens. Det går att kasta i skogen (även om man inte ska göra det) och det bryts ner till 100% av naturliga processer.
Vilken väg, moderne man?
Det finns en anledning till att det miljontals år gamla vattnet du köper på PET-flaska har ett bäst före-datum på ett par månader.
Personligen tycker jag det är fantastiskt att man börjar titta på att återinföra gjutjärn i svenska hem. Samtidigt är plast ett väldigt bra material och jag är för fortsatt användning av plast i begränsad utsträckning. Man ska dock akta sig väldigt mycket för att använda för mycket plast i utrustning som kommer i kontakt med mat, vatten och saker vi äter, dricker och använder direkt inpå huden. PEX-rör har, precis som plastavlopp blivit väldigt populära och även om de inte har några kända gifter i sig som vi kan få i oss så stannar eventuella plastpartiklar som släpper från rören kvar i våra kroppar, blodomlopp och i våra inre organ i många år framöver.
I slutändan är det en prioritetsfråga och något som var person får ställa sig. Är man skeptisk till teflonpannor och plastredskap i matlagningen kanske man även bör ställa sig frågan om det bakteriehämmande grundämnet koppar är bättre än plast för dricksvattenledningarna, eller om gjutjärn är lämpligare i avloppet.
Hur resonerar du själv kring sådana här frågor? Går plast att göras säker för användning i dricks- och avloppsrör?
Hör av dig i kommentarerna nedan, på Instagram eller via mail!
/Gustav
Lämna ett svar