37. Nya byggnadsmaterial, historiskt avfall och tillbakablick på 2023

I första nyhetsbrevet för 2024 tittar vi både framåt och bakåt – från toalettens historia till framtidens byggmaterial!


Sedan sist har det dykt upp flera intressanta rubriker från badrums- och byggvärlden. Min favorit i No.37 är helt klart artikeln om det Lego-liknande byggmaterialet som kan byggas av helt oerfarna personer på kort tid och utan några särskilda verktyg. En gummiklubba och limpistol räcker tydligen gott och väl för att upprätta trevånings- lägenhetshus nuförtiden!

Från resten av badrumsvärlden

Tapwell överklagar böter för prisstyrning

 • Tapwell överklagar böter för prisstyrning: Tapwell, en leverantör av blandare och badrumsprodukter, har överklagat Konkurrensverkets beslut att bötfälla företaget med 16,9 miljoner kronor för olovlig prisstyrning.
 • Konkurrensverket anser att Tapwell har haft en prispolicy: Konkurrensverket menar att Tapwell har haft en prispolicy som har begränsat återförsäljarnas möjlighet att sätta egna priser på Tapwells produkter, vilket strider mot konkurrenslagen.
 • Tapwell förnekar prispolicy och kräver muntlig förhandling: Tapwell hävdar att företaget inte har haft någon prispolicy, utan endast rekommenderat priser och rabatter. Tapwell anser att Konkurrensverkets bevisning är bristfällig och att en muntlig förhandling i rätten är nödvändig för att klargöra fakta.

Forskare upptäcker av misstag att magma från vulkaner eventuellt kan användas som värmekälla

 • Projektet: Forskare planerar att borra in i en vulkan på Island för att utnyttja dess värme som en ren och nästan obegränsad energikälla.
 • Bakgrunden: Forskare har tidigare borrat in i en vulkan av misstag och träffat en magmakammare, vilket inte orsakade ett utbrott, till allas lättnad. De upptäckte att temperaturen i hålet var över 1000°C, vilket är mycket högre än normalt för geotermisk energi.
 • Målet: Forskarna vill nu borra djupare och nå superkritiskt vatten, som är vatten som är både flytande och gasformigt på grund av det höga trycket och temperaturen. Detta vatten kan producera upp till tio gånger mer energi än vanligt ånga.
 • Utmaningarna: Projektet är riskabelt och dyrt, och det finns många tekniska och miljömässiga utmaningar att övervinna. De måste hitta ett sätt att förhindra att borrhålet smälter eller täpps igen av mineraler. De måste också se till att inga skadliga gaser eller kemikalier släpps ut i atmosfären eller grundvattnet.
 • Potentialen: Om projektet lyckas, kan det revolutionera geotermisk energi och bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. Forskarna tror att det finns många andra platser i världen där liknande förhållanden finns, såsom Japan, Indonesien och USA.

Trender för 2024 förutspås och visas på mässan KBB Birmingham

 • KBB Birmingham 2024: Den största mässan för kök, badrum och sovrum i Storbritannien kommer att äga rum den 2-5 mars 2024 på NEC i Birmingham.
 • De stora trenderna för 2024: Mässans organisatörer har identifierat fyra huvudteman som kommer att prägla branschen under det kommande året: hållbarhetteknikvälbefinnande och design.
 • Hållbarhet: Handlar om att minska miljöpåverkan, återanvända material, minska avfall och spara energi. Några av de utställare som kommer att visa upp sina hållbara lösningar är BoschFrankeGrohe och Roca.
 • Teknik: Handlar om att integrera smarta funktioner, digitala lösningar, uppkopplade enheter och innovativa apparater i kök, badrum och sovrum. Några av de utställare som kommer att visa upp sina tekniska lösningar är BlumHansgroheNeff och Samsung.
 • Välbefinnande: Skapande av utrymmen som främjar hälsa, komfort, avkoppling och lycka. Några av de utställare som kommer att visa upp sina välbefinnande lösningar är DuravitGeberitIdeal Standard och Villeroy & Boch.
 • Design: Uttryck din personlighet, stil, kreativitet och individualitet genom färg, form, material och detaljer. Några av de utställare som kommer att visa upp sina designlösningar är CosentinoDektonEgger och Silestone.

Kaffesump i betong för starkare byggen

 • Forskare använder kaffesump för att göra starkare betong: En studie från Australien visar att kaffesump kan förvandlas till biokol, ett material som förbättrar betongens egenskaper och minskar dess miljöpåverkan.
 • Biokol binder cementen och sparar sand: Biokol är ett poröst och kolfiberrikt material som bildas när organiskt material pyrolyseras vid låga temperaturer. Det kan ersätta en del av sanden som används i betong, vilket sparar en naturresurs och minskar utsläppen av växthusgaser.
 • Betong med biokol är 30% starkare och mer hållbar: Forskare har testat betong med olika halter av biokol från kaffesump och fann att den optimala blandningen var 0,5% biokol, vilket ökade betongens tryckhållfasthet med 30% och gjorde den mer motståndskraftig mot sprickbildning och korrosion.
 • Kaffesump är ett billigt och rikligt avfall: Man uppskattar att det produceras cirka sex miljoner ton kaffesump varje år i världen, varav det mesta hamnar på soptippen. Att använda kaffesump som råmaterial för biokol skulle kunna skapa ett nytt värde för detta avfall och bidra till en cirkulär ekonomi.

Toalettens historia: Ett påträngande problem

 • Toalettens historia: Ett påträngande problem: Hur har människor har hanterat sina behov av att uträtta sina behov genom historien, från medeltiden till idag?
 • Medeltida avföring: Under medeltiden bajsade man på gatorna och kastade ut innehållet i nattkärlet genom fönstret. Detta ohygieniska beteende ledde till smuts, stank och sjukdomar. Några lösningar var att gräva latriner, bygga offentliga toaletter och använda mossor eller trasor som toalettpapper.
 • Vattenklosettens uppkomst: Den första vattenklosetten uppfanns av John Harington 1596, men blev inte populär förrän på 1700-talet. Den bestod av en vattentank, en skål och en ventil som spolade bort avfallet. Vattenklosetten bidrog till att förbättra hygienen och minska sjukdomsspridningen, men krävde också ett avloppssystem och rinnande vatten.
 • Toalettbrädan och toalettpapperet: Toalettbrädan uppfanns av Alexander Cummings 1775, och gjorde det mer bekvämt att sitta på toaletten. Toalettpapperet uppfanns av Joseph Gayetty 1857, och ersatte de tidigare materialen som halm, löv och tidningspapper. Toalettpapperet var mjukt, rent och parfymerat, men också dyrt och svårt att spola ner.
 • Toalettens utveckling: Under 1900-talet blev toaletten mer modern och standardiserad, med olika modeller, färger och funktioner. Toaletten blev också en del av badrummets inredning och design, och ett uttryck för personlig smak och status. Idag finns det toaletter med högteknologiska funktioner som automatisk spolning, värme, torkning och rengöring.

Lego för vuxna: Nytt lättbyggt byggmaterial för nybörjare

 • Lego-liknande byggmaterial: Ett nytt byggmaterial som liknar Lego-klossar kan användas för att bygga hus snabbt och billigt av i stort sett vem som helst. Materialet kallas Renco och är gjort av återvunnen plast och träfiber.
 • Fördelar med Renco: Renco har flera fördelar jämfört med traditionella byggmaterial. Det är lätt, hållbart, vattentätt, brandsäkert, isolerande och miljövänligt. Det kräver inga verktyg eller skruvar för att montera, utan bara en gummiklubba och en limpistol. Det kan också anpassas till olika former och storlekar.
 • Exempel på Renco-projekt: Vi får några exempel på hur Renco har använts för att bygga bostäder i olika delar av världen. I Florida har ett företag byggt ett lägenhetskomplex med tre våningar och 24 enheter på bara 30 dagar med Renco. I Haiti har Renco använts för att bygga nödbostäder efter jordbävningen 2010. I Afrika har Renco använts för att bygga skolor och kliniker.
 • Framtida planer för Renco: Avslutningsvis berättas om de framtida planerna för Renco. Företaget som tillverkar Renco vill expandera till andra marknader och erbjuda Renco som ett alternativ till låginkomstfamiljer som behöver bostäder. De hoppas också att Renco kan bidra till att minska koldioxidutsläppen och avfallsmängden från byggindustrin.

Senaste artiklarna från Badrumsbladet

Toalettpappret i Sverige

Utforska toalettpapprets utveckling och hur det har blivit en del av vår vardag. Mjukt, starkt och fullt av överraskningar!

Offentliga toaletter

Från genomskinliga väggar i Japans offentliga toaletter till varför Stockholms toaletter rankas bland de sämsta i Europa.


Glöm inte följa oss på Instagram och prenumerera på nyhetsbrevet!

[noptin-form id=137]


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Passa på att prenumerera
Så missar du inga framtida artiklar!