34. Duschar, Smarta Badrum och Vattenterapi

I nummer 34 sammanfattar vi veckan på Badrumsbladet och tittar närmare på hur smarta badrumsprylar kan underlätta våra liv framöver!


Från Badrumsbladet

Takduschar

Under veckan har vi kollat närmare på duschar, både takduschar och duschhörnor. En sak som sticker ut när det gäller båda duschsorterna är att det börjar komma in mer och mer el även i duschutrymmet. Tidigare har vi nöjt oss med en belyst spegel med eluttag, elhanddukstork och eventuell en sensorstyrd blandare. Nu börjar det så smått dyka upp även i våra våtaste zoner i badrummet – i duschen. Främst är det väldigt fina modeller av takduschar som byggs in i tak och vägg med styrpaneler för att ändra flöde, etc.

Vårt band med duschar och vatten sträcker sig tillbaka till människornas första stapplande steg på jorden. Att tvätta sig med vatten är alltså verkligen inget nytt utan något vi gjort i alla tider. Nu på senare tid har vi däremot börjat försöka kombinera det med andra typer av välmående, som terapi, spa och en metod för att hålla oss friska. Vad passar väl då bättre än en takdusch som ger känslan av att stå under ett ljummet vattenfall?

Smarta duschhörnor

När det gäller märkliga uppfinningar och att ta till sig ny teknik anser vi svenskar oss vara i framkant i världen. Ett annat folk som jag vågar påstå är något vassare är japanerna. De tycks alltid vara steget före med att implementera märkliga tekniker på väldigt innovativa sätt. Den här gången är inget undantag!

Under hösten 2020 dök det plötsligt upp två helt genomskinliga offentligen toaletter. Det var alltså inte toaletterna, utan väggarna som var genomskinliga. obehagligt kan man tycka? Inte då konstaterade ett par taxichaufförer, som enligt ryktet var bland de första som uträttade sina behov i dessa glasboxar. Andra som var lite mer folkskygga och låste efter sig upptäckte snart att glaset frostades och blev helt insynsskyddat bara man låste dörren.

Dessa smarta glas har nu så sakteliga börjat anta skepnaden av duschhörnor som kan frostas med ett knapptryck på mobilen eller strömbrytare på väggen!


Smarta badrum

Temat smarta prylar och uppkopplade hem verkar vara en trend som inte avser avstanna i första taget. Tittar vi på kommande trender inför 2024 så pratas det mycket om just dessa saker. Smarta prylar och AI kommer, enligt vissa, kunna hjälpa oss på vägen till ännu mer avslappning och spa-känsla i våra badrum under 2024 och framåt.

i nr 34 spår vi mer spaliknande badrum med färre handtag och kontroller till förmån för röststyrning och smarta detaljer
Mer spaliknande badrum med färre kontroller och knappar spås framöver.

Några exempel hur smarta möbler kan underlätta:

  • Ligg i badet och styr saker som temperaturen i vattnet, belysningar eller ljudsystemet med bara din röst.
  • Stämningsbelysning som anpassar ljusstyrka, temperatur och färger efter humör och känsla.
  • Låt värmegolvet och handdukstorken i ditt badrum lära av dina rutiner och se till så det alltid är varmt när du kommer in
  • Har du stora fönster i badrummet kan smarta fönster hindra insyn men ändå släppa igenom ljus
  • Duschsystem med röststyrning. Vem kom på den briljanta idén att ha appstyrd dusch när ingen duschar med mobilen? Om man ändå skulle göra det, har du försökt trycka på skärmen med blöta fingrar?

Länkar: 1, 2, 3


Vattenterapi

När man pratar om smarta duschar och spaupplevelser kommer man osökt in på vattnets välgörande förmåga. Det är ett ämne som varit omstritt i århundranden, troligtvis även årtusenden. Vattnet påverkar oss på en mängd olika sätt, från massagefunktioner i duschar och massagebadkar till att använda olika temperaturer för att bearbeta kroppen på olika sätt.

Temperaturer för olika ändamål

I Japan använder man sig av Ofuro för att kroppen ska slappna av och mjuka upp leder och muskler. I Ofuro är vattnet normalt varmt och skönt medan vi här uppe i Norden använder vi oss av isbad och bastu istället. Både iskallt vatten och varmt vatten sägs ha välgörande effekter, men på lite olika sätt.

Det finns gott om forskning och rön om att de här olika typerna av extrema vattentemperaturer gör gott för oss. På många håll i landet är det en stående tradition att kallbada när vintersäsongen drar igång. Vissa badar kallt efter en stund i bastu medan andra helt enkelt bara badar och springer sig varma efteråt. Oavsett vilken variant man väljer är det svårt att inte se nyttan av det när man väl testar själv.

Efter ett ordentligt kallt morgondopp i havet eller närmaste sjö känner man sig som född på nytt!

Massage via vatten

Det finns dock inte så mycket mer för blandartillverkarna att göra än att se till så termostaten fungerar för att erbjuda olika temperaturer. Det är kanske därför så stort fokus lagts på att förespråka olika typer av massagelösningar istället. Allt från enklare varianter som komprimerade strålar i handduschen till takduschar som får det att kännas som att stå under ett vattenfall erbjuds.

Även badkarstillverkarna vill ha en bit av spa-kakan, med rätta. Ett modernt spabadkar med ordentlig pump kan få det att kännas som en riktig massage när du sätter dig däri. Lägg därtill lite sandstrandsdoft i aromafacket (inte riktig sand, alltså…) och slut ögonen och du kan riktigt känna hur du är tillbaka på den thailändska stranden!


Tycker du själv att smarta badrumsmöbler och inredning är framtiden? Eller föredrar du det gamla hederliga med ordentliga tryckknappar men med färre valmöjligheter? Hör av dig till oss och berätta!

[noptin-form id=137]


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Passa på att prenumerera
Så missar du inga framtida artiklar!