31. Snett och vingt, små möbler och Frankensteins Tvättställs-WC!

Veckans utgåva är fullproppad med märkligheter! Vi finkammar nätet efter smarta lösningar, minimala kommoders vara eller icke vara, samt den märkliga uppfinningen som spara både vatten och utrymme!


Nu när jag äntligen har en ny, ordentlig plattform så kommer jag framöver testa mig fram lite hur artiklarna och bladen bäst ska publiceras. Här på Substack ser det betydligt prydligare ut om man släpper artiklarna var för sig. Det innebär dock mer jobb för mig men jag tror det kan vara värt det i längden. En stor fördel är att de enskilda artiklarna blir betydligt lättare att hitta med egen rubrik och inte bara en del av “#31”. Hoppas du också trivs med det nya formatet här!

Dagens BadrumsBlad kommer ge dig en kortare sammanfattning över vad som publicerats sedan sist


Veckans artiklar

Snedtak: Hur utnyttjar man utrymmet bäst?

Länk till artikel

Vad ska man egentligen göra med utrymmet under snedtaket? Det är en fråga som många kunder ställt mig som det är alltid lika knepigt att svara på. Inget badrum är det andra likt och familjekonstellationen som ska nyttja badrummet ser alltid olika ut. Något som de flesta verkar vara inne på är att man inte kan få för mycket förvaring!

Under ett snedtak krävs speciella möbler om du ska kunna förvara något, högskåp får inte plats, spegelskåp går bort (ingen vill väl spegla endast sin undre halva?!) och hittar man något som passar är det sällan lämpligt för ett badrum. En lösning som jag diskuterar i artikeln är att helt enkelt platsbygga en snygg kommod. Gärna en som går längs med väggen under snedtaket. Använd material som trivs i badrummet och som ser bra ut.

Eftersom möbeln är platsbyggd är det lätt att sätta sin personliga prägel på den, kanske med en sittbänk eller lekhörna för småttingarna?

Små badrumsmöbler: Att tänka på och undvika med små möbler

Länk till artikel

Vi fortsätter på temat konstiga badrum genom att kika på små badrumsmöbler. Väldigt många människor har behov av mindre möbler så det är lite märkligt att det tillverkas så få möbler i små storlekar i bra kvalitet. Kanske beror det mycket på att folk som vill ha eller behöver små badrumsmöbler inte alltid vill lägga så mycket pengar på dessa. De är ofta avsedda för en gäst-WC, sommarstuga, eller ett extrabadrum och då drar man sig lite för att lägga hur mycket som helst.

Det är lite synd för många blir förblindade av priserna och tänker att “det är ändå bara till en gäst-WC” och slår till på den billigaste, minsta möbeln som var det billigaste kineserna kunde ta fram i massproduktion.

Kineserna kan göra väldigt högkvalitativa prylar, men de tillverkar även grejorna som faller sönder när man tittar på dem om vill billiga grejor!

Möblerna är ofta så små att de inte tar över lika mycket i badrummet som en större variant. Då är det ett perfekt tillfälle att testa lite roligare färger och material som man kanske inte vågat med en större kommod!

Man bör inte välja från det billigaste sortimentet som erbjuds i butikerna, utan välj från en tillverkare du känner igen. Den kommer sannolikt kosta någon tusenlapp till men det har du oftast igen i tid och pengar när du slipper släpa hem hantverkare vartannat år som installerar ny budgetkommod till dyra arbetskostnader.


Frankensteins Tvättställs-WC

Länk till artikel

De här möblerna är riktigt intressanta! Jag blev så paff när jag först insåg att man kombinerade WC-stolen med tvättstället på flera håll i världen. Från Japan där man i de minsta av de minsta badrummen byter tanklocket på WC:n mot ett tvättställ till England där man bygger breda kommoder för att dölja både vattenledningar, avlopp och spoltank!

Jag tror att den här lösningen skulle kunna bli ganska stor även här i Sverige. Det är ett väldigt smidigt sätt att kombinera två annars ganska tråkiga möbler till en snygg, lite bredare möbel. Ett ord på mångas läppar idag är “hygienisk”. Det slängs runt lite hur som helst men brukar oftast betyda bl.a. att man plockat bort onödiga skarvar och ytor som samlar smuts. Lättare att hålla rent, helt enkelt. Genom att bygga ihop spoltank och kommod borde väl nästan en ny nivå av hygieniskhet nås?

Det kan framförallt vara ett bra alternativ för många som skulle vilja ha en inbyggd wc-stol men av olika anledningar inte kan. Jag kan även tänka mig att herrarna på Säker Vatten skulle vara nöjda med en sån lösning? Inga installationer innanför väggen, inga onödiga skarvar i tätskiktet som kan leda till problem och dold rördragning inne i kommoden!


Sidoduschens återtåg till svenska badrum?

Länk till artikel

Länge var bidén en relativt lyxig möbel i svenska hem. Den krävde först och främst ett större badrum, sedan krävde den även egen vattenförsörjning och avlopp, samt en egen blandare. Det var verkligen inte något för en vanlig knegare med ett badrum stort som en garderob. Nu verkar det dock som att bidén börjar komma tillbaka, fast i ny och mer slimmad form, sidoduschen!

Den nya sidoduschen har sina rötter i tidigt amerikanskt 1900-tal och uppfanns av uppfinnaren John Harvey Kellogg. Sedan dess har den funnits i första hand i Sydeuropa, som så sakteliga tagit sina toalettrutiner norröver mot våra breddgrader. Väl här har den anammats av framförallt våra nya invandrade landsfränder som ofta har en lång tradition av att använda vatten vid toalettbesöken.

Sedan finns det såklart andra användningsområden för sidoduschen! Några intressanta är hundtvätt, barntvätt, blomstervattnare (en kund som monterat på köksblandaren och vattnade kryddorna med sidoduschen), samt en gammal vän som under en kort period bodde i en väldigt spartansk etta. ”Badrummet” i den lägenheten kan inte har varit mycket mer än 1,5 m2. WC-stolen tog upp knappt halva badrummet och det mikroskopiska tvättstället ytterligare ca en tredjedel. Hans enda dusch var en sidodusch av tveksam budgetkvalitet som var monterad på tvättställsblandaren.


Det var allt för denna gången! Glöm inte att berätta om BadrumsBladet för andra som du tror skulle uppskatta informationen häri!

Instagram

/Gustav

Badrumsbladets Nyhetsbrev


Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *