30. Kintsugi, Frikopplingsmattor & Snålspolning

Hur reparerar man trasiga tvättställ med unik japansk teknik som ger vackra guldmönster? Är det dags att säga adjö till spruckna plattor och fogar med frikopplingsmattan? Och så lite snålspolning!


Jag får ganska ofta frågor om hur man kan reparera ett tvättställ som börjat gå sönder. Det kan vara allt från att emaljen börjat krackelera och fula mörka “ådringar” börjar visa sig till regelrätta sprickor och även där tvättstället delat sig i två eller fler bitar.

Vad är porslin?

Porslinstvättställ tillverkas av lera eller någon form av keramik som formas- och bränns till önskad form. Man kan säga att porslin är ett levande material då varje enskilt tvättställ blir unikt. Det beror på att leran som används aldrig har exakt samma blandning av olika material och fukthalt. Därför händer det ofta att tvättställ och annat porslin går sönder i tillverkningsprocessen.

Eftersom varje tvättställ är unikt kan det även finnas mindre skillnader, som sprickbildningar, luftbubblor och andra små skavanker. Samma sak gäller såklart för emaljen!

Emaljen appliceras ovanpå färdigbrända tvättställ och bränns sedan igen för att fastna på porslinet. Precis som med själva porslinet så blir beläggningen av emaljen aldrig riktigt likadan på två olika tvättställ, utan den kan bli något tunnare på vissa ställen och något tjockare på andra.

Kintsugi: Hantera skador i ett levande material som porslin

Kintsugi är en japansk konstform där man tar hand om- och lagar skador i gamla keramiska föremål. “Kin” betyder guld och “tsugi” står för fog, eller sammanfogning. Tillsammans blir det “guldsöm” eller “guldfog”.

Bakom begreppet finns en tradition (wabi-sabi) av att hylla det operfekta och det naturliga. Filosofin uppmuntrar oss att finna skönhet i det vardagliga och i slitage samt att omfamna det unika i varje sak. Den betonar närvaro i ögonblicket och att acceptera skavanker som en del av historien och skönheten i allt. Man kan se det som en motreaktion mot den moderna världens fixering vid perfektion, symmetri och det nya.

Tvättställ reparerat med Kintsugi (guldfogar). Bild Midjourney.

Reparera med Kintsugi

När man bestämt sig för att försöka reparera ett gammalt tvättställ med Kintsugi-metoden behöver ytan rengöras ordentligt. Detta för att bindmedlet och färgen ska få ordentligt fäste och kunna tränga in i alla små skåror och porer.

Ta sedan någon form av fog, lim eller annat bindmedel som lämpar sig för materialet på tvättstället, samt bredden på sprickorna. Ibland behöver man kanske skrapa upp sprickan och göra den något större för att få en ordentlig yta att fästa på.

Därefter blandar man bindmedlet (exempelvis ett vattentåligt och kraftigt tvåkomponentslim) och penslar ner i sprickan. Sen lägger man försiktigt över ett tunt lager silver- eller guldfolie (bladguld) och låter torka.

När allt är torrt är det bara skrapa bort överblivet bladguld från kanterna.

Klart! Du har nu reparerat ditt tvättställ med kintsugi-metoden och kan njuta av ditt imperfekta, men vackra tvättställ i många år till!

Se video när Cyklande Rörmokaren reparerar tvättställ med Kintsugi:


Frikopplingsmattor – Vad är det?

En frikopplingsmatta är normalt en armerad plastmatta som läggs ovanpå underlaget man har tänkt lägga klinker på. På mattan lägger man sedan fix och själva plattorna. Eftersom mattan inte fästs i underlaget, utan bara läggs på, är den “frikopplad” från det. Då spelar det ingen roll om underlaget skulle röra på sig eller ha sprickor, mattan håller ihop plattorna så det inte blir spänningar i fogar eller keramiken.

Ardex hundbensmönstrade Frikopplingsmatta. Bild Ardex.se.

Varför är frikopplingsmattan användbar?

Frikopplingsmattan innebär i princip att du kan sätta klinker på precis vilket underlag som helst, så länge det är jämnt och fint. Det spelar ingen roll om det är en gammal plastmatta som det annars kan vara svårt att få fäste på. Underlag som tidigare klassats som omöjliga kan återigen plattsättas med frikopplingsmatta! Det kan vara spruckna underlag, förorenade underlag, rörliga underlag, blandade underlag, osv.

En annan fördel med frikopplingsmatta är att det blir betydligt lättare att byta ut klinkers när man tröttnat på stilen. Bara släpa ut hela mattan med alla gamla plattor på och lägga en ny matta istället för rivningsarbete som kostar både tid och pengar.

Finns det någon hake med frikopplingsmatta?

Mattan är tillverkad av Polyeten (PE), vilket är en sorts plast och det finns vissa idag som strävar efter att minska mängden plast i sina hem.

Eftersom frikopplingsmattan bygger någon millimeter bör man ta med det i beräkningarna om det är känsligt med nivåerna.

Det tillför såklart även en extrakostnad att köpa ytterligare en produkt. Huruvida den kostnaden kan kompenseras med minskad väntetid och arbetstid beror på dina omständigheter!

Överlag är dock frikopplingsmattan ett stort hjälpmedel till alla dagens plattsättare som vill minska risken för att deras arbete ska gå om intet för att underlaget inte är tillräckligt stabilt eller lämpligt att plattsätta!


Snålspolning – Hjälte eller bov?

Snålspolning är idag ett av de starkaste säljargument från tillverkare på sina WC-stolar, men vad är det egentligen?

Vad är snålspolning?

Snålspolning är precis som det låter: mindre mängd vatten vid varje spolning.

På de flesta moderna WC-stolar kan du välja om du vill spola mycket eller lite, normal 2 eller 4 liter. Detta kan låta väldigt lite med tanke på att WC-stolarna förr inte sällan använde mer än dubbelt så mycket i varje spolning.

Mindre vatten ställer dock högre krav på underhåll och utformning, så allt som ska ner i avloppet faktiskt hamnar där!

Varför snålspolning?

Anledningarna till att man väljer att tillverka- och köpa snålspolande WC-stolar varierar såklart mycket, men framförallt är det energibesparingar. Tanken är att man sparar in på vattnet, som kräver energi för att renas, så man lägger mindre press på bl.a. reningsverken.

Vi lever även i en tid då befolkningen i Sverige ökar väldigt mycket, väldigt snabbt p.g.a. hög invandring. De svenska vatten- och avloppsnäten är inte byggda för att hantera den stora ökningen av nya människor och då är ett sätt att förebygga större problem att minska mängden massa som flyter genom våra avlopp och vattenledningar.

Vem driver på utvecklingen mot mer snålspolning?

Framförallt EU skapar certifieringar och regler för hur produkter som säljs inom unionen ska se och fungera. I fallet med WC-stolar, finns det även föreskrifter om hur mycket vatten varje spolning får innehålla. Företagen betalar sedan för att få sina produkter testade och får vid godkännande en certifiering. Denna certifiering möjliggör att WC-stolen kan säljas med en “miljömärkning” i t.ex. ett nybygge i Sverige.

När byggbolaget som sedan ska bygga flera nya lägenhetshus ska välja vilka WC-stolar de ska använda i de nya bostäderna kan man få speciella fördelar om man väljer certifierade produkter. Till exempel så finns det flera olika miljömärkningar som gör att man kan söka fördelaktiga bidrag. Framförallt så kräver en hel del köpare eller hyrtagare att det finns vissa miljömärkningar, t.ex. kommunala- och statliga organisationer.

Vad händer i avloppen?

All energibesparing, energieffektivitet, och miljömärkningar är dock inte alltid helt av godo, som med allt annat. I den bästa av världar har vi även avloppssystem som kan hantera ett avloppsflöde med allt mindre mängd vatten i relation till det som ska spolas bort.

Så är dock inte fallet för alla i Sverige. Om du redan idag har problem med stopp i avlopp, dålig lutning, etc., skulle jag rekommendera att inte välja en snålspolande WC-stol. Det kan ställa till med en hel del problem där det behövs en ordentlig “skjuts” av vatten för att få bort allt som ska bort.


Tack för att du läste denna veckans BadrumsBlad! Glöm inte att det även släpps i poddformat om du hellre lyssnar än läser!

/Gustav

Badrumsbladets Nyhetsbrev


Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *