Badrumsminimalism
Vi är många som kanske inte har det där enorma badrummet men som ändå vill få plats med så mycket som möjligt. Hur går man till väga för att få plats med allt och vad behöver man egentligen få plats med?
De minimalistiska principerna:
- Enkelhet: Förenkla och eliminera överflöd.
- Funktionalitet: Varje del måste ha ett tydligt syfte, form följer funktion.
- Rensa bort: Kasta- och gör av med allt överflöd som bidrar med rörighet.
- Neutrala färger & naturmaterial: Principen bygger på att minska stress och ge ro och då behöver man naturliga färger och mer “äkthet” i materialen.

Ett genomgående tema är att många minimalistiska möbler och inredning har raka och rena linjer. Det är absolut inget måste, utan det kan snarare vara väldigt trevligt att få in mer runda och formade föremål! Grundprincipen måste dock vara att allt ska vara lätt att underhålla och inte tappa funktion på grund av design.

När det gäller belysningen är det ofta något som åker med av bara farten och det är inte alltid helt genomtänkt. Trots att belysningen är den enskilda delen som kan påverka helhetsintrycket av ett badrum genom en knapptryckning!
Här uppe i Norden är vi vana vid varmare ljus och dovare belysning. Det passar generellt perfekt med badrumsinredning med naturliga material eftersom det nästan kan ge intryck av att befinna sig ute i naturen vid en källa. I andra delar av världen har man väldigt lite av det varma ljuset – antingen är det dagsljus eller beckmörkt. Där har jag märkt att många föredrar det vita ljuset framför det varma, gulaktiga skenet.
Minimalism i badrummet handlar alltså inte bara om estetik och former; det är ett livsstilsval som kan ge en känsla av lugn och ordning i dina dagliga rutiner. Genom att prioritera enkelhet och funktion i naturliga toner och naturmaterial kan du skapa en fridfull oas i ditt hem, där du kan koppla av och hämta energi!
Infällda hyllor i badrummet?
Åsikterna om infällda hyllor i badrummet går isär. Vissa tycker det är ett perfekt sätt att få lite extra halvdold förvaring i badrummet medan andra bara ser riskerna för vattenläckage och extra skrymslen att rengöra. Oavsett vad man själv anser måste ändå konstatera att man kan göra väldigt mycket med infällda hyllor!
Några fördelar med infällda hyllor i badrummet
Dölja eller framhäva: Beroende på vilken platta man väljer runt omkring och inne i själva hyllan kan man göra den nästan osynlig och få det att se ut som att schampoflaskorna svävar i luften. Eller så framhäver man hyllan genom att välja ett kakel som sticker ut från resten, kanske en snygg mosaik i en kompletterande färg?
Optimalt utnyttjande av utrymmet: I små badrum är det väldigt viktigt att utnyttja varje centimeter maximal. Därför kan en infälld duschhylla vara en perfekt lösning för duschen! Man kanske måste fälla in duschdörrarna helt när man inte duschar och kan därför inte ha en hylla utanpå väggen.
Gömd belysning: Ett väldigt underskattat sätt att få till en riktigt mysig känsla i badrummet är med dold belysning, och varför inte sätta en spotlight eller LED-list i den infällda duschhyllan? Tänk bara på att välja rätt IP-klassning!
Ha i åtanke innan du fäller in hyllor
Tätskiktet: Tänk på att varje ny skarv i tätskiktet kan innebära svagheter. Det är väldigt viktigt att man är noggrann för att få det helt tätt i alla skrymslen, speciellt då duschhyllor ofta är ett ställe där vatten kan samlas.
Planera i förväg: Om du ska fälla in hyllor i väggen måste man ha det i åtanke redan innan man börjar med tätskikt och flytspackel. Det måste bestämmas innan snickaren börjar regla upp väggarna. Tänk också på att spackel, tätskikt, fix och kakel bygger en hel del, kanske mer än du tror!
Andra möjligheter med infällda hyllor
Andra material: Det är fullt möjligt att använda roligare material än bara kakel och klinker! Du kan t.ex. mura in en glashylla i fogarna, eller fästa en snygg trähylla inne i den infällda hyllan för flera plan att ställa prylar på. Kanske man vill anamma den industriella stilen och använda en kopparskiva som backstycke i den infällda hyllan, istället för mer kakel?
Dölj din duschhylla: För en del så är renlighet och ett minimalistiskt utseende väldigt viktigt. En smidig lösning är då att dölja den infällda hyllan bakom en spegel som man enkelt vrider åt sidan för att komma åt grejorna i hyllan! Eller så tar man det ytterligare ett steg längre och använder en form av smygöppning med ”Push-Open” beslag. Öppningen bör då vara kaklad av samma storlek som plattorna runtomkring för att smälta in så bra som möjligt!
Kom överens med hantverkaren på förhand för lyckad renovering
Jag pratar med många som ska börja-, håller på-, och har slutfört renovering av sina badrum. Det finns gott om exempel på lyckade renoveringar, men det finns även en del exempel på renoveringar som inte riktigt gått som man planerat. Det finns en hel del saker man kan göra innan man sätter igång för att renoveringen ska bli så lyckad som möjligt!
Förberedelser
Budget: Sätt en realistisk budget för projektet och håll dig till den så långt som möjligt. Det är även bra att ha en liten buffert för oförutsedda kostnader längs vägen.
Design och planering: Fundera på hur du vill att badrummet ska se ut. Ska saker byggas in i väggarna? Behövs några förhöjningar av golvet? Dusch? Bad? Nischar? Rita gärna upp en detaljerad skiss över hur det färdiga badrummet ska se ut. En del företag gör detta åt sina kunder i datorprogram där man kan få en färdig 3D-vy över hur det kommer se ut med alla möbler, etc.
Materialval: Välj vad du vill ha för kakel & klinker, möbler, duschväggar och armaturer. Din hantverkare kommer definitivt ha input och förslag på vad du väljer! Exempelvis är det lättare att jobba med mindre plattor som mosaik på golvet i duschen, en kommod med tjock marmorskiva kräver definitivt en ordentlig regel bakom väggen, en inbyggnads-WC funkar kanske inte får plats under ditt snedtak, etc.
Tidsram: Kom överens om en grov tidsram för projektet. Saker kan alltid hända längs vägen, men det är viktigt att ha ett hum om var i processen man befinner sig och ungefär hur lång tid som återstår.
Kontrakt: Ditt kontrakt med hantverkaren bör innehålla saker som arbetsomfattning, tidslinje, betalningsplan och garantier. Rådfråga en jurist!
Arbetsomfattning: Det är ofta här som åsikter kan gå isär mellan hantverkare och kund.
Bygglov och tillstånd: Om din badrumsrenovering kräver bygglov eller något nytt tillstånd bör du ansöka om- och få dessa beviljade innan du skriver kontrakt med din hantverkare.
Uppföljning
Arbetsdagbok: En hantverkare som för någon slags arbetsdagbok över processen har generellt bättre koll på timmar som faktureras, processen och hur eventuella problem löses. Det är även väldigt bra att ha om tvister skulle uppstå i efterhand.
Kommunikation: Även om man kanske inte har så bra koll på de olika stegen är det väldigt värdefullt att stämma av mot sina hantverkare regelbundet. Detta hjälper både dig som kund och hantverkaren att följa den utstakade linjen och inte göra för många antaganden!
Övervakning: Kontrollera själv och se så allt ser bra ut. När det gäller t.ex. tätskiktet kan man skriva ut en manual själv och jämföra stegen som hantverkaren tagit. Det är även bra att ta bilder och dokumentera processen själv!
Avslutningsfas: Kom överens i förväg hur slutfasen av projektet ska se ut, exempelvis rengöring, inspektion och godkännande. Stäm också av med din hantverkare om det nya badrummet har några specifika skötselråd, som natursten eller komposittvättställ.
Läsarfråga
Q: Hur vet jag att jag får gjuta in mina avloppsrör?
A: På Svenska Institutet för Standarder kan man läsa följande:
This part of EN 1451 specifies the requirements for solid-wall polypropylene (PP) pipes, fittings and the system intended for:
— soil and waste discharge applications (low and high temperature) inside buildings (application area code “B”);
— soil and waste discharge applications (low and high temperature) for both inside buildings and buried in the ground within the building structure (application area code “BD”).
The intended use is reflected in the marking of products by “B” or “BD.
NOTE 1 For use buried in the ground within the building structure are intended only those components marked with “BD”, with dimensions equal to or greater than 75 mm and nominal ring stiffness of at leSN4.
Detta betyder att de gråa avloppsrören som är markerade med “EN 1451 B” är godkända för att monteras inomhus.
Rören med beteckning “EN 1451 BD” är däremot fullt godkända att gjuta in så länge de har en diameter på 75 mm eller mer!
Lämna ett svar