En liten uppdatering om läget
Först och främst vill jag passa på att tacka alla som hört av sig och uppmuntrat detta projekt! Som ni som har prenumererat ett tag kanske vet har det inkommit önskemål om att kunna läsa tidigare nyhetsbrev, vilket inte gick tidigare. Från och med idag blir det ändring på det – alla nyhetsbrev som skickas ut hädanefter kommer finnas tillgängliga på den här sidan!
En del av er som får det här nyhetsbrevet har jag lagt in manuellt då jag hoppas det kan vara av intresse för er. Vill ni inte få det i fortsättningen är det bara att avprenumerera längst ner, men jag hoppas såklart att ni stannar ändå!
/Gustav
Väggnära golvbrunnar
En väggnära golvbrunn är en golvbrunn som monteras direkt i anslutning till en vägg. Normalt så krävs det 200mm mellan golvbrunnen och väggen för att den ska vara godkänd som en standardgolvbrunn. Men vad gäller då om man vill montera en golvbrunn närmare en vägg än så?
Idag finns det en hel uppsjö med godkända väggnära golvbrunnar på den svenska marknaden. För att en väggnära golvbrunn ska vara godkänd krävs dock mer än att bara just själva golvbrunnen ska vara godkänd. Den måste även vara testad och godkänd i kombination med det tätskikt man tänkt använda den med. Hos GVK (Golvbranschens VattenKontroll), Säker Vatten och hos BKR (Byggkeramikrådet) kan man läsa om vilka sådana kombinationer som är godkända för montering tillsammans!
I exemplena kan vi se att Viesers väggnära golvbrunnar endast är godkända med Probau tätskiktssystem och att Purus Line går väl ihop med Ardex Tricom tätskiktssystem. På de respektive hemsidorna kan man även hitta instruktionsmanualer för hur man sätter ihop tätskiktet för att det ska vara godkänt!
Tänk på att om du som privatperson väljer att göra det själv måste du dokumentera varje steg i processen för att kunna uppvisa att det gått rätt till vid en eventuell olycka.
Japaner, japaner, japaner… och smarta lösningar på hygienproblem
De flesta har väl vid det här laget hört talas om Japanska toaletter! De självspolande och rumprengörande toaletterna från Japan. Vad kanske inte lika många har koll på är hur japanerna bygger sina badrum!
Förutom att man ofta har väldigt genomtänkta smarta lösningar på problem vi kanske inte alltid visste vi hade så har japanerna ett väldigt tilltalande sinne för design och stil. Speciellt tilltalande är det för många av oss svenskar, som också gillar avskalad design och fokus på några enstaka väl utvalda föremål av naturmaterial. Var vi däremot skiljer oss åt rejält är hur vi utformar våra badrum! I Sverige går vi mer och mer mot att ha stora öppna badrum med toalett, badkar, dusch och tvättställ i samma utrymme.
I Japan finns ett koncept som heter “System Bath”, vilket i praktiken betyder att man tillverkar hela badrum som en enda enhet, färdiga för montering i lägenheten eller huset. Dessa kommer ofta färdiga med badkar, WC-stol och tvättställ. I många fall är badrummet indelat i tre olika delar så tre personer kan nyttja de olika delarna oberoende av varandra. Exempelvis kan en person ligga i badet medan en annan uträttar behov på toaletten och en tredje står och borstar tänderna vid tvättstället.
En stor fördel med att bygga badrum på det sättet är att man tar bort alla behov av att vattentäta utrymmen – alla badrum är täta från fabrik! Självfallet går det att konfigurera badrummet lite som man vill beroende på hur mycket man vill spendera!
Naturmönstrade plattor på uppgång?
En tydlig trend som är på uppåtgående är mer naturmaterial i badrummet. Man märker det främst på att många konsumenter börjar titta lite längre åt den typen av möbler och även lite mer levande kakel och klinker.
I takt med att tekniken för att bränna mönster på plattor blir billigare och bättre så ökar också antalet plattor som efterliknar trä, sten, marmor och andra naturmaterial. Det går idag att få en relativt billig platta som ser ut som natursten på de flesta byggmarknader. Man ska dock se upp lite med alltför billiga varianter där färgen och mönstret endast ligger på ytan. Det kan bli fula märken och förstör gärna helhetsintrycket om man råkar slå av en flisa och färgen undertill är en grådaskig keramikfärg.
När man väljer plattor bör man även vara medveten om de olika egenskaperna som skiljer plattorna åt:
- Hårdhet: Olika plattor är avsedda för olika ändamål. Ska plattan ligga på golvet i badrummet där den endast beträds av bara fötter krävs inte lika tåliga plattor som om den ska ligga i garaget.
- Halkklass: Detta kan vara ganska subjektivt och beror också till viss del på hur stora plattorna är och hur breda fogar man har mellan dem. De halaste plattorna blir extra hala när de blir blöta och lägger man extra grova plattor på ett ställe som ofta trafikeras av fötter med strumpor på så får man räkna med en högre strumpräkning framöver.
- Frostsäker: Vissa plattor är avsedda för endast inomhusbruk, var noga med att kolla detta om du tänkt lägga dem på ett ställe där de kan bli utsatta för frost.
- Klarar golvvärme: Ska man lägga nya plattor i ett badrum och man har investerat i ett nytt och fräscht golvvärmesystem vill man inte att plattorna ska spricka när de värms upp för snabbt!
- Övrigt: Det finns såklart mer man kan ha i åtanke när man väljer plattor men det mesta kokar ner till personlig smak!
Som tack för att du läst såhär långt får du ta del av den senaste minimalistiska badrumstrenden:
Om du har tips och idéer kring ämnen, kommentarer, eller rättelser är du varmt välkommen att höra av dig till mig! Det gör du enklast genom att skriva en kommentar under artikeln!
Trevlig helg!
/Gustav
Lämna ett svar